НА ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН 2020/21 ТАРИФИ НА ТЕПЛО ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ БУДУТЬ ЗНИЖЕНІ

У Мінрегіоні пройшов онлайн-брифінг заступника Міністра розвитку громад та територій України Наталії Хоцянівської, яка дала роз’яснення щодо порядку формування тарифів на теплову енергію і постачання гарячої води та відповіла на інші питання.

Спікер прокоментувала прийняті в той день Урядом зміни до Постанови № 869 від 1 червня 2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги».

Як пояснила Наталія Хоцянівська, основною складовою в тарифі на теплову енергію залишається природний газ. І саме від вартості витрат на його придбання залежить подальший розмір тарифу, враховуючи те, що вартість або витрати на природний газ – це 80-85 % в структурі тарифу на виробництво теплової енергії.

Діюча редакція постанови КМУ №869 передбачає вимогу до суб’єктів господарювання в цій галузі зробити розрахунки тарифів на новий опалювальний сезон до 1 червня і подати їх для затвердження до органів місцевого самоврядування (ОМС).

ОМС мають дотримуватись процедури встановлення тарифів, яка може тривати до 2-х місяців. Тобто тарифи мають бути схвалені до 1 серпня.

Раніше з 1 листопада 2018 року постановою КМУ № 867 була затверджена вартість природного газу в розмірі 6235 грн і ця вартість, відповідно, була врахована в структурі тарифів.

Починаючи з травня минулого року, кожен місяць ціна газу зменшувалась. Якщо в листопаді вона була майже 4900 грн, то в минулому місяці – в межах 2300 грн.

Якби підприємства ТКЕ заклали в тариф ціну на газ 2300 грн, то для споживачів це, звичайно, було б зниження тарифу на тепло.

Але ціна на газ може підніматись до початку і протягом опалювального сезону. У цьому випадку підприємства не могли б забезпечити вимоги іншого нормативного документу і провести розрахунки з НАК «Нафтогаз України» на рівні не нижче 90%.

Тобто, якщо підприємство не розрахувалось за спожитий природний газ в обсязі 90% від отриманого спожитого газу, то НАК «Нафтогаз України» не надав би для цього підприємства номінації на газ і мав би право призупинити взагалі постачання газу.

Відповідно, підприємство не виробляло би теплову енергію і не забезпечувало би споживачів теплом.

Виходячи з цього, Мінрегіоном було опрацьовано рішення щодо визначення і можливості закладання в тариф середньої вартості газу, яка склалась за минулий опалювальний сезон.

  • На сьогодні її величина – 4048 грн. Саме таку вартість газу підприємства будуть закладати в структуру тарифів. Тому ми можемо сказати, що на наступний опалювальний сезон 2020/21 роки тарифи для споживачів будуть знижені, – зазначила заступник Міністра.

 

За матеріалами Урядового порталу