Увага! ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ!

У Запорізькій області на протязі 2021 року було зареєстровано 3 випадка захворювання на ботулізм (5 постраждалих, 2 померлих). Останній випадок був зареєстрований у листопаді поточного року у м. Бердянськ, 2 постраждалих. Захворювання пов’язане з вживанням річкової риби домашнього виготовлення.

Що ж таке ботулізм?

Ботулізм- це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, в’ялені або копчені продукти домашнього приготування та будь-які вироби з м’яса (ковбаси, шинки тощо), рідше – овочів.Проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.Вони з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально-токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Оріхівське управління  ГУ ДПСС  Запорізькій області вкотре звертається до мешканців Комишуваської громади з проханням не купувати копчену, в’ялену рибу, консервовані продукти, що виготовлені у домашніх умовах або реалізуються в місцях стихійної торгівлі. Суворо дотримуватись технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні  та реалізації харчових продуктів.

Також нагадуємо, що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.

Шановні мешканці Комишуваської громади! Не займайтесь самолікуванням.

Ми наполегливо просимо вас за перших ознак захворювання негайно звертатися за медичною допомогою!