Руслан Рачинський: “Запорізький бізнес сплатив до держбюджету понад 600 мільйонів”

У січні запорізькі платники податків спрямували до державного бюджету 601,5 мільйона гривень, що на 58 мільйонів більше, ніж у січні 2019 року (без врахування показників великих платників, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський.

Переважну частину доходів державної скарбниці сформував податок на додану вартість. З початку року запорізькі компанії і підприємці сплатили 375,6 мільйона гривень ПДВ. Зростання до аналогічного періоду минулого року склало 52,6 мільйона або 16 відсотків.

Податку на доходи фізичних осіб надійшло 151,3 мільйона гривень, що перевищило минулорічні показники на 16,5 мільйона або 12 відсотків.

Також з доходів фізичних осіб до держбюджету направлено 47,6 мільйона гривень військового збору, це на 4,9 мільйона або на 11,4 відсотка більше за січневі показники попереднього року.

Крім того, підприємства регіону сплатили 12,8 мільйона гривень податку на прибуток, 5,8 мільйона гривень акцизного податку з ввезених на територію України підакцизних товарів, 723 тисячі гривень рентної плати за використання природних ресурсів, 702 тисячі гривень екологічного податку тощо.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

Детінізація обігу запорізьких земель по-новому: інтерактивні інструменти

 

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України провело селекторну нараду з керівниками органів влади у регіонах, присвячену боротьбі з тіньовим обігом землі.

Від Запорізької області участь у заході взяли в. о. директора Департаменту агропромислового розвитку та захисту довкілля Запорізької облдержадміністрації Андрій Поляков, представники Головного управління ДПС у Запорізькій області та інших державних органів влади регіону.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький презентував нову інтерактивну систему, яка допоможе створити рівні правила перебування на ринку землі та підвищить податкові надходження до місцевих бюджетів. Ця система, що базується на супутникових даних, дозволяє виявити незареєстровані земельні ділянки. У подальшому отримані данні використовуватимуться для контрольних заходів та реагування відповідно до норм діючого законодавства.

Також під час наради було наголошено на необхідності посилити взаємодію органів державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі об’єднаних територіальних громад, податкової служби та підприємств. Тарас Висоцький зазначив, що громадський контроль сприятиме спільній роботі у виявленні порушень земельного законодавства, зокрема, фактів захоплення і незаконного використання земельних ділянок. Ефективне впровадження прозорого моніторингу позитивно вплине на наповнення місцевих бюджетів платою за землю та податком на доходи фізичних осіб з оренди.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області