Підбито підсумки роботи галузі «Освіта» в області у 2018/2019 навчальному році

На базі Михайлівського вищого професійного училища відбулася розширена конференція, на якій підбито підсумки роботи галузі «Освіта» в області у 2018/2019 навчальному році.  У роботі конференції взяла участь начальник відділу освіти Комишуваської селищної ради Надія Шевченко.

На початку заходу заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін вручив нагороди Міністерства освіти і науки України запорізьким освітянам.

Як наголосила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, цей рік знаменується впровадженням освітньої реформи «Нова українська школа», схваленням Концепції реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти на період до 2027 року, прийняттям Закону України «Про фахову передвищу освіту», впровадженням інклюзивної освіти в дошкільну, загальну середню, професійну (професійно-технічну) та вищу освіту.

Простір дошкільної освіти охоплено 518 закладами, які відвідують понад 57 тисяч дітлахів. Черга у заклади дошкільної ланки зменшилась утричі завдяки створенню 429 місць для дітей дошкільного віку. Наразі відкрито п’ять закладів дошкільної освіти в м. Бердянську та Мелітопольському районі; три групи у функціонуючих закладах освіти та дві групи з короткотривалим перебуванням у Приморському, Запорізькому районах та Приазовській, Новоуспенівській, Широківській ОТГ; один НВК; відновлено два заклади дошкільної освіти у Пологівському районі.

Торік 1 вересня  учні закладів загальної середньої освіти вже пішли у Нову українську школу. В минулому році в області функціонувало 557 закладів загальної середньої освіти усіх типів і форм власності з контингентом 167 025 учнів. У школах відкрито 882 перших класів, де навчалися 19 200 учнів.

Нова українська школа – наймасштабніша інвестиція держави у розвиток освіти в Україні. На закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів у 2018 році було виділено 38360,9 тис. грн.

Протягом 2018 року придбано 37593 одиниці дидактичних матеріалів; 19116 одиниць меблів; 840 одиниць комп’ютерного та мультимедійного обладнання; за кошти обласного бюджету придбано обладнання для облаштування інтерактивного робочого місця вчителя для початкової школи у кількості 70 місць на суму 4825,5 тис. грн.

Підвищенню якості освіти сприяє створення опорних шкіл. Так, у 2018-2019 навчальному році створено 13 опорних закладів освіти. Загалом в області створено 23 заклади та 28 філій. З 1 вересня 2019 розпочнуть роботу ще сім опорних шкіл. Навчанням у них будуть охоплені близько 11850 тисяч учнів.

Для оснащення опорних закладів загальної середньої освіти з державного бюджету профінансовано 18629,5 тис. грн на засоби навчання, у тому числі для кабінетів фізики, хімії, біології, географії, математики, а також мультимедійні засоби.

Запорізька область стала пілотною у всеукраїнському науково-педагогічному експерименті «Розвиток інклюзивного середовища в Запорізькій області». В області вже створено 32 інклюзивно-ресурсних центри та заплановано створення ще двох до кінця поточного року. Дітям з особливими освітніми потребами здійснюють психолого-педагогічний супровід 56 психологів, 61 логопед, 52 вчителя-логопеда, 29 учителів-реабілітологів.  З моменту створення інклюзивно-ресурсних центрів проведено комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку понад 10 тисяч дітей.

Спеціальна освіта в області представлена 16 закладами освіти інтернатного типу, де на початок 2018/2019 навчального року здобували освіту 3144 дитини з особливими освітніми потребами. Освітній простір спеціальних закладів освіти у 2018 році покращив матеріально-технічну базу. Розпочато комплексну термомодернізацію Запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Джерело», де зроблено капітальний ремонт, придбано реабілітаційне обладнання.

Позашкільна освіта є невіддільним складником системи освіти України. Усього в системі освіти області (разом з дитячо-юнацькими спортивними школами) працює 70 закладів позашкільної освіти, в яких навчаються 54552 здобувачі освіти. У закладах позашкільної освіти працює 3372 гуртки, які відвідують 50256 учнів. У дитячо-юнацьких спортивних школах проходять підготовку 4296 вихованців. На базі закладів загальної середньої освіти створено 3145 гуртків, які відвідують 52282 вихованці.

Запроваджена реформа професійної (професійно-технічної) освіти сприятиме економічному розвитку і зростанню конкурентоспроможності України. Первинна професійна підготовка та професійно-технічне навчання в 35 закладах професійно-технічної освіти області здійснюється за 11 напрямами господарської діяльності для семи галузей економіки. У 2018 році до закладів професійної (професійно-технічної) освіти вступили 5581 особа.

У 2018/2019 навчальному році Запорізька область була представлена 43 закладами вищої освіти, в яких здобувають освіту понад 69,3 тисячі студентів. Навчальний процес у цих закладах (університетах, академіях, інститутах) забезпечують 5411 науково-педагогічних працівників. У 2019 році відбулася реорганізація Запорізької державної інженерної академії шляхом приєднання до Запорізького національного університету. Також у 2019 році відбулося перейменування Запорізького національного технічного університету в національний університет «Запорізька політехніка», а Таврійському державному агротехнологічному університету присвоєно ім’я Дмитра Моторного.

– З огляду саме на системну, планомірну та наполегливу роботу освітян Запорізької області можна з упевненістю констатувати, що всі плани реформування освіти в України, амбітні перспективи перезавантаження всіх ланок освіти  будуть якісно виконуватися й надалі, – підсумувала Тетяна Озерова.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА