Право на податкову знижку за навчання дитини

Оріхівське управління ГУ ДПС в Запорізькій області в рамках проведення Всеукраїнського тижня права надає роз’яснення щодо права платника податку на податкову знижку за навчання дитини.

Право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України.

Відповідно до п.п. 166.3.3 ст. 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей застосування податкової знижки вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Законом України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» встановлено, що договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату.

Враховуючи викладене вище, з метою використання права на компенсацію вартості навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення один із батьків може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою.

При цьому, у договорі про навчання повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини).

Для отримання податкової знижки за підсумками 2018 року платнику податку потрібно заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи включно до 31 грудня 2019 року. Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Відповідно до п.п. 166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Оріхівське управління ГУ ДПС в Запорізькій області

 

Всеукраїнський тиждень права. Громадяни мають право на звернення до органів податкової служби

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, Оріхівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що відповідно до Закону України «Про звернення громадян»  кожен громадянин має право направляти до органів податкової служби як індивідуальні, так і колективні письмові звернення.

Звертаємо увагу, що звернення повинно містити:

–  прізвище, ім’я, по батькові;

–  адресу громадянина;

–  контактний телефон;

–  суть порушеного питання (зауваження, пропозиції, заяви, скарги, прохання або вимоги);

–  підпис заявника (заявників) із зазначенням дати;

–  надруковано або написано від руки розбірливо й чітко.

Звернення розглядаються та вирішуються в місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вчення, – не пізніше 15 днів від дня їх отримання. В цілому термін розгляду звернень не може перевищувати 45 днів.

Для кожного виду звернень установлено особливий порядок розгляду й форми реагування. Відповідь за результатами розгляду звернень в обов’язковому порядку дає той орган, який отримав звернення та до компетенції якого входить вирішення порушених питань, такий орган повинен:

об’єктивно та своєчасно розглянути звернення; перевірити викладені факти; прийняти рішення згідно чинного законодавства та повідомити громадян про наслідки розгляду.

Звертаємо увагу, що звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявникові з відповідними роз’ясненнями. Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором є анонімним і розгляду не підлягає.

Право на звернення – є одним із засобів захисту прав та законних інтересів громадян, яке закріплено основним Законом держави – Конституцією України  та  Законом України №393 від 02.10.1996 року «Про звернення громадян».

 

Оріхівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області