На Микитинській фортеці відбувся флешмоб “Прикордонна залога”

29 травня 2018 року на території Комишуваської селищної ради відбувся флешмоб «Прикордонна залога», мета якого – представити залишки Микитинської фортеці 18 ст., як туристичну візитну картку для гостей та мешканців громади, привернути увагу інвесторів, спонсорів тощо для її облаштування і функціонування у вигляді музейного об’єкту, а також привітати школярів із закінченням школи та Днем захисту дітей.

Комишуваська об’єднана територіальна громада була утворена 9 серпня 2016 року внаслідок об’єднання 8 сільських та селищних рад: Комишуваської, Зарічненської, Новоіванівської, Новотавричеської, Новотроїцької, Новояковлівської, Щасливської та Яснополянської. До її складу входять 30 населених пунктів. Населення складає понад 13000 чоловік. Серед них: дітей до 17 років близько 2400 чол., молоді до 39 років – близько 3800 чоловік.

Здавна ця земля притягувала до себе людей, про це свідчить велике скупчення пам’яток археології та історії. Так, на сьогодні офіційно зареєстровано та поставлено на облік близько 35 курганів та 60 курганних могильників. Серед останніх можна виділити такі курганні могильники як «Гречана Могила» (с. Кущове), «Бурлацький» (с. Магдалинівка), «Висока Могила» (с. Магдалинівка), «Капустяна Могила» (с. Новомихайлівка), «Могила Бразілева» (с. Новотроїцьке), «Касьянова Могила» (с. Новояковлівка), «Зелена Могила» (с. Трудооленівка). Всі вони датуються IV тис. до н.е. – I пол. II тис. н.е.

Річка Конка, в акваторії якої знаходиться територія Комишуваської громади, була природним кордоном між Великим Лугом і Степом, між двома цивілізаціями: кочовою та землеробською, і завжди на цьому кордоні були форпости та захисні укріплення. Козаки мали тут свої бекети, а у XVIII ст. з’являється Микитинська фортеця.

Микитинська фортеця – одна із семи запланованих фортець Дніпровської укріпленої лінії. Почала будуватися в 1771 році. Фортеця знаходилася поблизу селища Жеребець (Кірово) Але через невдале розташування (паводки) фортеця була перенесена, де її решти фіксуються зараз. Нова Микитинська фортеця в 1776р. була перенесена ближче до смт Комишуваха. Вона складалася з восьми бастіонів, які надавали їй вигляду восьмикутної зірки. У 1779 році роботи по завершенню цих бастіонів ще тривали, побудовані були: будинок коменданта, кам’яний провіантний магазин, гауптвахта, були криниці. Також планувалося побудувати: дерев’яний інженерний будинок, кам’яний інженерний флігель, кузню, кам’яну казарму для солдатів. У фортеці мали розміщуватися 8 капонірів, 4 порохових льохи, церква, приміщення для артилеристів та інженерів, будинки для офіцерів, священника, крамнички, казарми. До речі, як згадується дослідником А. Макідоновим в роботі «Дніпровська лінія…», в фортеці працював священник Стефан Малінський, а в 1790 році була побудована похідна церква Іоанна Богослова.

На Дніпровській Лінії існували гарнізонні або батальйонні школи для дітей віком від 7 (інколи й меншого віку) до 16 років, в яких готували до строкової служби. В 1797 році гарнізонні школи згадувалися в фортецях Олександрівській, Микитинській, Кирилівській та Петровській, але через те, що у 1797 році фортеці Кирилівська та Микитинська були скасовані, то ці установи були переведені на інше місце служби.

З самого початку існування Дніпровської лінії на ній була організована військово-медична служба, яка включала в себе аптеки, лазарети, госпіталі, карантинні застави та медичних працівників і гарнізонних лікарів. Безпосередньо на Микитинській фортеці такі установи не згадуються, але є свідчення, що Олександрівська аптека обслуговувала гарнізон Микитинської фортеці.

З будівництвом Лінії укріплень почалося й заселення цього краю.

Так у 1781 році Іларіоном Алексєєвим було відрапортовано, що на Дніпровській лінії «при  реке Конской»  устроено  три  слободы  (Камышеватая,  Жеребец  и  Конская. –  А.Макідонов),  в яких  будинки вже побудовані «и все салдаты совершенно водворены». Окрім військових, проживали тут і козацькі сім’ї, які прийшли на цю землю раніше, після Зруйнування Січі.

Такий історичний пласт, в плані туристичного розвитку громади, не може залишатися без уваги.

З метою популяризації рідного краю, вивчення історії виникнення поселень, побуту та традицій мешканців цієї території, а також розробки туристичних маршрутів різного направлення та тематики по історичним місцям, які зачеплять пласт інформації не тільки території Комишуваської селищної ради, а й Запорізької області взагалі, керівництво ОТГ разом з Національним заповідником «Хортиця», загальноосвітніми навчальними закладами громади влаштувала флешмоб «Прикордонна залога» за участю учнів 7,8 та 10 класів.

Під час заходу та екскурсії діти дізналися про роль та значення нашої території, як різночасового прикордонного форпосту; історію того як раніше люди оборонялися від ворогів: види захисних та сигнальних споруд (козацькі бекети, фігури, баштові дуби), їхнє оснащення тощо.

Порадували гостей святкового заходу виступ реконструкторів «Січові козаки», які наживо продемонстрували техніку володіння зброєю вартових українських кордонів – запорозьких козаків.

Сьогодні, на ТРК “Запоріжжя”, у випуску новин, який вийде в ефір о 19.00, можна подивитися сюжет з місця події.