МІСЦЕВІ ВИБОРИ ЗАКРІПЛЮЮТЬ УСПІХ ОСНОВНОГО ЕТАПУ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

25 жовтня 2020 року — історична дата для України, адже місцеві вибори проходять на новій адміністративно-територіальній основі. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль після голосування.

Уряд змінив застарілий поділ на райони та передав більше повноважень в громади. Було сформовано майже 1,5 тисячі ОТГ.

Очільник Уряду зазначив, що це вперше в історії незалежної України, коли люди на місцях самі розпоряджатимуться коштами й вирішуватимуть, куди їх витрачати. Це ключовий елемент реформи децентралізації.

Як наголосив Денис Шмигаль, адміністративно-територіальна реформа — це одна з найбільш важливих і успішних реформ, бо найбільше зрозуміла людям і має високу підтримку серед українців. «Місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм дають змогу Україні рухатися далі: розвивати інфраструктуру, покращувати державні послуги, робити країну комфортнішою для людей. Це дійсно історична подія, — відзначив Прем’єр-міністр.

Місцева влада ще ніколи не мала стільки повноважень, як матиме після цих виборів. Громади матимуть власну землю та повноцінні бюджети. Зокрема, за словами глави Уряду, понад 2 млн гектарів сільськогосподарської землі перейшло місцевим громадам, а бюджет місцевих громад наступного року складе понад 500 млрд грн. «Разом з повнотою влади, з управлінням землею, фінансів, до них переходить і вся повнота відповідальності. Влада стала дуже близькою до громади, і люди зможуть робити висновки», — додав він.

За матеріалами Урядового порталу