ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ ПОВНІСТЮ УВІЙШЛА ДО «ПОМАРАНЧЕВОЇ» ЗОНИ ЕПІДЕМІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

Під керівництвом заступниці голови облдержадміністрації Олени Теряєвої в режимі онлайн відбулось позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області. Учасники засідання обговорили епідемічний стан на території Запорізької області та оновлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 у Запорізькій області. З 00 годин 00 хвилин 26 жовтня у Запорізькій області вводиться «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID.

“Помаранчевий” рівень встановлено на всіх 25 адміністративних територіях Запорізької області: у містах Запоріжжя, Бердянськ, Енергодар, Мелітополь, Токмак та у Бердянському, Більмацькому, Василівському, Великобілозерському, Веселівському, Вільнянському, Гуляйпільському, Запорізькому, Кам’янсько-Дніпровському, Мелітопольському, Михайлівському,  Новомиколаївському, Оріхівському, Пологівському, Приазовському, Приморському, Розівському, Токмацькому, Чернігівському, Якимівському районах.

– На жаль, сьогодні ми змушені констатувати різке погіршення епідемічної ситуації з розповсюдженням  коронавірусної  інфекції в Запорізькій області. Ми фіксуємо чергові антирекорди по захворюваності на COVID. За 21 жовтня зафіксовано 309 нових випадків захворювання, за минулу добу було зареєстровано вже 402 нові випадки захворювання. На ранок 23 жовтня в цілому в Запорізькій області зареєстровано 7 494 підтверджені випадки захворювання на COVID-19. Максимальні перевищення із захворюваності мають міста Запоріжжя, Мелітополь, Токмак, Оріхівський та Пологівський райони. Показник завантаженості ліжок, виділених під COVID, в області вже досяг 75%. По цьому показнику, на жаль, Запорізька область знаходиться у трійці лідерів в Україні. Вищі показники мають тільки Полтавська область (75,7%) та Одеська область (85%). Необхідно як можна швидше перепрофілювати в ковідні шпиталі три лікарні №2, 6, 7 у м. Запоріжжі, а також розгорнути третє інфекційне відділення в багатопрофільній лікарні у Мелітополі, тому що на сьогодні дуже велике навантаження на ліжковий фонд. Також я звертаюсь до керівників територій! Перед вами стоїть завдання – організувати роботу відповідно до тих обмежень, які відповідають встановленому «помаранчевому» рівню, – зазначила Олена Теряєва.

У «помаранчевій» зоні забороняються:

– масові заходи за участі більше 20 осіб;

– робота закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;

– діяльність розважальних закладів, нічних клубів, ресторанів у нічний час (з 22.00 до 07.00);

– діяльність з надання послуг громадського харчування за умови наповненості понад 50% посадкових місць;

– діяльність спортивних залів та фітнес-центрів, крім залів, що приймають відвідувачів не більше 1 на 10 кв. м;

– відвідування закладів освіти групами кількістю більше, ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;

– планові госпіталізації в лікарнях (обмеження стосовно планових госпіталізацій та операцій на “помаранчевому” рівні епідемічної небезпеки не стосується критичних станів при вагітності, пологів, госпіталізацій онкологічних хворих та випадків, коли відтермінування операції чи госпіталізації несуть ризик для життя пацієнта. Остаточне рішення про те, чи варто відкладати операцію чи госпіталізацію, приймає лікуючий лікар);

–  прийом нових змін в дитячі заклади оздоровлення та відпочинку;

– обмеження жовтої і зеленої зон зберігаються.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю