МІНЕКОЕНЕРГО ЗАПУСТИЛО АКЦІЮ #НЕСМІТИ, ПОКЛИКАНУ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРИРОДНОГО РОЗМАЇТТЯ

Перед Великоднем чи не у всіх дворах прибирають. Втім, на жаль, часто сміття спалюють або вивозять у ліс та на несанкціоновані сміттєзвалища. На жаль, на сьогодні не існує точної статистики незаконних сміттєзвалищ. Лише у Києві таких місць понад 700. Найбільша їх кількість у приватному секторі міста, де відсутня централізована система збору. Але про всі виявлені ви можете повідомити за цим посиланням.

Мінекоенерго закликає усіх громадян не бути байдужими та подбати про чистоту не лише свого двору, а  і планети. А також не викидати сміття у річки та не забувати його у місцях пікніків.

Стихійні сміттєзвалища є одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища. Такі смітники є у лісах, полях, балках: тонни сміття викидаються і на узбіччя доріг. Окрім неестетичності, ці гори сміття забруднюють довкілля та негативно впливають на людське здоров’я. Адже вони, на відміну від полігнів, не є спеціально обладнаними, відтак продукти гниття і розпаду сміття потрапляють у ґрунт та воду. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до займання сміття та викидів у повітря шкідливих речовин.

Крім того, несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 Закону України «Про відходи» зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків.

Якщо ж несанкціоноване розміщення відходів призвело до забруднення землі, то особа, винна у вчиненні таких дій, підлягає адміністративній відповідальності за ст. 52 КУпАП і тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазвичай, особи, що викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі. У такому разі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію стихійних сміттєзвалищ на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, до повноважень місцевих державних адміністрацій також належить забезпечення ліквідації таких сміттєзвалищ.

За матеріалами Урядового порталу