Легалізація трудових відносин та соціальні гарантії

Оріхівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області, повідомляє, що легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним із основних напрямків роботи органів ДПС.

Нелегальне працевлаштування позбавляє працівника права не лише на достойну пенсію, а й знижує його соціальну захищеність.

Мінуси заробітної плати «у конверті» очевидні:

* трудовий стаж не зараховується, не виплачується гарантований розмір заробітної плати (зокрема, доплати, надбавки та заохочувальні виплати);

* відсутні жодні соціальні гарантії, передбачені для працівника, а саме: права на відпустку, зокрема, додаткову та без збереження зарплати, відпустку по вагітності та пологах; права на оплату листа непрацездатності; права на соціальне страхування на випадок безробіття; права на достроковий вихід на пенсію, якщо ви працюєте в шкідливих умовах; права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте в шкідливих умовах; права не працювати у вихідний та святковий день; права не залучатися до наднормових робіт без вашого бажання; права на охорону праці; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; права на гарантії за колективним договором. Якщо умови оплати праці не обумовлені у трудовому договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини;

* звільнення може відбутися у будь-який момент і без вихідної допомоги.

Роботодавці, використовуючи не задекларовану працю, грубо порушують трудове законодавство. Ухилення від сплати податків шляхом використання нелегальної найманої праці, підлягає фінансовій, адміністративній та  кримінальній відповідальності. Штраф за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору складає 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (частина 2 статті 265 Кодексу законів про працю України).

Оріхівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області