Звіт робочої групи з питань створення сприятливого життєвого середовища для осіб з інвалідністю та для осіб похилого віку

Останні роки все гостріше постає проблема забезпечення гідних умов життя для соціально незахищених груп населення. В Комишуваській селищній раді розпорядженням селищного голови від 29.05.2017 року було утворено Робочу групу з питань створення сприятливого життєвого середовища для осіб з інвалідністю та для осіб похилого віку з метою поліпшення їх умов проживання. Робоча група у складі 17 чоловік працює під головуванням Заяц Надії Гаврилівни – першого заступника селищного голови. Членами групи є виконуючі обов’язки старост, соціальні працівники, керівники відділів селищної ради, головний лікар ЦПМСД, очільники громадських організацій на території ради.

Завдяки діяльності Робочої групи та розумінню керівництва селищної ради проблеми сьогодення по вирішенню питань соціального захисту населення та підвищення якості надання соціальних послуг на території громади в 2017 році профінансовано заходи, пов’язані з наданням грошової допомоги на проїзд хворим з хронічною нирковою недостатністю, що отримують програмний гемодіаліз або перитонеальний діаліз, в сумі 15280 грн. Також з місцевого бюджету було надано цільову грошову допомогу 20000 грн. мешканці с. Кущове на проїзд до м. Запоріжжя для проведення регулярної процедури програмного гемодіалізу, через те, що вона не може вільно пересуватися, а користується інвалідним візком.

В 2017 році здійснено виплату непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги інвалідам І групи та інвалідам ІІ та ІІІ групи, дітям-інвалідам, громадянам похилого віку, хворим, які прикуті до ліжка, у сумі – 109500 грн.

Соціальними працівниками селищної ради була надана допомога при оформленні документів на санаторно-курортне лікування інвалідів – 11 чол.

19.12.2017 року п’ятеро дітей – інвалідів безкоштовно відвідали Новорічну виставу в Запорізькому державному цирку.

Неодноразово було організовано допомогу людям похилого віку з обмеженими фізичними можливостями. Так працівниками КП «Комишуваський комунальник» було споруджене крильце з пандусом та перилами для зручного пересування мешканці с. Жовта Круча. За кошти селищної ради було придбано та встановлено насос для водопостачання мешканці с. Жовтеньке.

В початковій ланці КЗ «НВК «Джерело», для створення доступності шкільної вбиральні, для осіб з інвалідністю було споруджено кабінку з спеціальним пристосуванням.

Як вже повідомлялося раніше, у цьому році Комишуваською селищною радою заплановано виділити 80 тис. грн. на придбання на придбання путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій у тому числі дітей-інвалідів. У цьому році буде забезпечено житлом інваліда II групи, учасника АТО, який взятий на облік при виконавчому комітеті та користується правом першочергового одержання жилого приміщення.

В 2018 році продовжено роботи по створенню безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та осіб похилого віку до адміністративних, медичних, освітніх, культурних та громадських будівель громади.

Комишуваська селищна рада та Робоча група й надалі прикладатиме максимальних зусиль для формування розвинутої соціальної інфраструктури та поліпшення соціальних послуг.