ЗАПОРІЗЬКИМ ПІДПРИЄМЦЯМ РОЗПОВІДАЮТЬ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ ЗАДЛЯ ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ В УМОВАХ КАРАНТИНУ

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавирусной хвороби (COVID-19)» № 591-IX.

Закон надає органам місцевого самоврядування право ухвалювати рішення щодо зменшення ставок плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних або фізичних осіб.

Також по останній день місяця, у якому завершується дія карантину, передбачається:

–          продовження дії мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок податковими органами;

–          звільнення громадян від відповідальності за прострочення виконання зобов’язань за договорами про споживчий кредит;

–          ненарахування платникам податків та платникам ЄСВ пені та незастосування штрафів за порушення податкового законодавства, несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, несвоєчасне подання звітності про сплату ЄСВ.

Відтепер часткова допомога по безробіттю доступна і для фізичних осіб-підприємців у разі втрати ними частини доходу через карантинні обмеження. При цьому, починаючи з 02.06.2020, така допомога на період карантину не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

Передбачені Законом зміни звільняють самозайнятих осіб від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за травень (цей період буде зарахований їм до страхового стажу для отримання пенсій, виплат по соціальному страхуванню).

–          Дізнатися про основні законодавчі зміни щодо діяльності бізнесу в умовах карантину, події та заходи для підприємців, наявні програми навчальної та фінансової підтримки бізнесу можливо через інформаційні пункти підприємця Запорізької області, – повідомила директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Оксана Матвіїшина.

Контактна інформація інформаційних пунктів:

м. Запоріжжя – Департамент надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва (тел.: 52-63-12, 238-54-12, 52-95-05, ел. адреса: rozv.pidpr@gmail.com);

м. Мелітополь – melitopol.smedo@gmail.com;

Веселівська ОТГ – центр надання адміністративних послуг (тел.: 0613-62-16-51, ел. адреса: vesele_cnap@ukr.net).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю