День об’єднаних територіальних громад відзначили в ЗОДА

Голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян  взяв участь у заході, присвяченому упровадженню реформи децентралізації влади та обговоренню питань розвитку громад.

Відкрив  урочистості голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. На початку він вручив відзнаки за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.

Відкриваючи «День об’єднаних територіальних громад», Костянтин Бриль наголосив, що першочергове завдання влади всіх рівнів полягає в тому, щоб зробити життя людей у громаді комфортним, безпечним та захищеним. Тож  першочергову увагу було приділено деяким питанням соціальної сфери, а саме: оздоровленню та відпочинку дітей, упровадженню в громадах програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», а також питанням упорядкування та розвитку територій громад щодо отримання земель, оформлення права на них, напрямам діяльності проектного інституту «ГІПРОПРОМ» та альтернативної енергетики.

– Станом на 13 травня 2019 року Запорізька область входить до трійки лідерів загальнодержавного рейтингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Про це свідчать дані моніторингу, проведеного Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Хочу наголосити, що реформа децентралізації не має зворотного шляху і 2019 рік буде ключовим в об’єднанні міст обласного значення. Окрему увагу хочу приділити питанню виділення державних субвенцій територіям. У 2018 році ми побачили 95% освоєння коштів. Цього року бюджетна субвенція на розвиток об’єднаних територіальних громад складає 2,1 мільярда гривень, з них 132,7 мільйона гривень отримають 44 об’єднані територіальні громади Запорізької області і вісім з них – уперше. Показово, що Запорізька область за розміром отриманої інфраструктурної субвенції цього року посідає 5 місце по Україні, – підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також звернув увагу представників об’єднаних  територіальних громад на питання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Костянтин Бриль зазначив, що голови ОТГ не мають відмовляти у виділенні землі захисникам України, адже це питання важливе для всієї України.

Учасники «Дня ОТГ» розглянули актуальні питання організації оздоровлення та відпочинку дітей у 2019 році. Також  було приділено увагу впровадженню програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Так, з 1 березня 2019 року розпочато дослідну експлуатацію програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Відповідно до чинної нормативно-правової бази спеціалісти об’єднаних територіальних громад  приймають заяви та документи на призначення соціальної допомоги, пільг, субсидій. На сьогодні ОТГ  мають можливість передавати документи в електронному вигляді за допомогою програмного комплексу до управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій. Про детальний алгоритм дій, який рекомендовано під час дослідного впровадження програмного комплексу Міністерством соціальної політики України, поінформувала заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Кривошей.

Присутнім також було презентовано проект «Впорядкування та розвиток територій громад щодо отримання земель, оформлення права на них, визначення способу їх використання та поповнення місцевих бюджетів»;  напрями діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Провідний проектний інститут «ГІПРОПРОМ» та проекти  альтернативної енергетики, автономного освітлення і  «зеленого тарифу» для місцевих бюджетів.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА