В УКРАЇНІ ПЛАНУЮТЬ РОЗВИВАТИ СМІТТЄПЕРЕРОБНУ ГАЛУЗЬ

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Руслан Стрілець у онлайн-режимі обговорив із представниками галузевих департаментів обласних державних адміністрацій питання стратегічного бачення залучення інвестицій у сміттєпереробну галузь кожного регіону.

За повідомленням Міндовкілля, нині йдуть перемови з багатьма потенційними інвесторами. Для того, щоб підтримувати більш предметнний діалог, необхідно зрозуміти потреби кожного регіону і сформувати національні кейси та конкретні пропозиції. На сьогодні триває робота над законопроєктом № 2207-1д, який вже прийнято Верховною Радою у першому читанні і внесено правки. Міндовкілля плідно працює разом з «#ЕкоКомітет», щоб врахувати інтереси усіх зацікавлених сторін і підготувати проєкт закону на розгляд у другому читанні. У документі планується юридично закріпити статус регіональних планів управління відходами, у яких надалі кожна область визначить місця розташування необхідних сміттєпереробних потужностей.

Однак, вже сьогодні кожен регіон знає свої першочергові потреби. У певних населених пунктах, приміром, треба будувати сміттєспалювальний завод, у інших – станції механіко-біологічного оброблення відходів. Є певне бачення з урахуванням реальної ситуації на кожній території. На підставі цих даних Міндовкілля вже може сформувати попереднє стратегічне бачення, а в подальшому – і загальноукраїнський кейс для представлення інвесторам.

Як зазначив Руслан Стрілець, потенційні інвестори очікують законодавчих гарантій захисту їх прав та інтересів для того, щоб зайти на територію України та успішно розвивати сміттєпереробну галузь.

За результатами наради прийнято рішення, що галузеві департаменти обласних державних адміністрацій нададуть до Міндовкілля інформацію щодо попереднього бачення розвитку системи управління відходами у кожному регіоні, потреби у створенні відповідних потужностей та можливості реалізації потенційних проектів.

За матеріалами порталу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України