26 лютого 2024 року в Україні відзначають 10 років початку спротиву окупації Криму та початку війни, яку розгорнула росія проти України. Цей день покликаний згадати та вшанувати мужність тисячі жителів Кримського півострова, які 26 лютого 2014 року вийшли у Сімферополі на мітинг на підтримку територіальної цілісності України. А також всіх, хто продовжував і продовжує чинити опір окупантам на півострові. Адже боротьба триває.

Крим – це невіддільна частина території України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Відповідно до Формули миру Президента України Володимира Зеленського, суверенітет, незалежність, єдність і територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води, повинні поважатися згідно зі Статутом ООН і принципами міжнародного права. Це є складовою демократичного світу та захисту світового порядку на основі принципу мирного співробітництва. Міжнародна спільнота підтримує територіальну цілісність України та ніколи не визнавала й не визнає спробу окупації Криму росією. Це закріплено в численних міжнародних резолюціях, зокрема Генеральної асамблеї ООН.

Рф принесла в Крим політично вмотивовані переслідування, насильницькі зникнення, вбивства, позбавлення свободи слова та віросповідання, мілітаризацію дитинства, загрозу руйнування української культурної спадщини, екологічну небезпеку.Внаслідок окупації Криму рф корінний народ України, зокрема кримські татари, стали об’єктом переслідувань та утисків за національною ознакою з боку окупаційної влади. Рф протягом окупації не будувала гідне життя для жителів Криму. Натомість вона споруджувала вигідну для себе військову базу, усвідомлено та планомірно перетворюючи Крим на потенційно небезпечний регіон для людей, які там проживають.

Жителі Криму чинять спротив окупантам з 2014 року та систематично продовжують це робити вже протягом 10 років. Зараз в тимчасово окупованому Криму є багато людей, які чекають на ЗСУ та вірять у звільнення півострова від окупантів. Деокупація Криму – це про відновлення справедливості на принципах верховенства права та поваги до людської гідності. У вільному Криму буде відновлено історичну справедливість, зокрема права та свободи корінних народів України, що потерпали та потерпають від колоніальної політики рф. Крим – єдиний регіон України, який є історичною домівкою одразу для трьох корінних народів: кримських татар, караїмів та кримчаків. Тож ми маємо будувати майбутнє Криму як цілісну мозаїку різноманітних культур і як місце, де корінні народи почуватимуть себе дійсно вдома.

Український Крим – відновлення реальної історії, історичної памʼяті без нашарувань російської імперської пропаганди та викривлення історичної правди.