Щодо наслідків обстрілу селища Зарічне

3 листопада 2023 року, в результаті ракетного обстрілу, завданого військовими російської федерації по селищу Зарічне, постраждали приватні житлові будинки садибного типу та квартири у багатоквартирних будинках, а саме: пошкоджено 31 приватний житловий будинок, 7 приватний житлових будинків не підлягають відновленню, a у 107 квартирах пошкоджено віконні та балконні прорізи. Усі власники пошкодженого житла негайно і у повному обсязі були забезпечені матеріалами, необхідними для першочергового ремонту.

Термінова видача матеріалів. Одразу після обстрілу, 3 листопада, Комишуваська селищна рада за сприяння Благодійної організації «Проліска» розпочала видачу власникам пошкодженого житла будівельних наборів для проведення аварійно-відновлювальних робіт, які включали в себе перекриття пошкоджених покрівель, закриття віконних та дверних прорізів. В перший день було видано тарпаулін (4540 м2), дерев’яні рейки (1600 метрів), прозора поліетиленова плівка (1200 м2), OSB-плити (208 од.) та піна монтажна (40 балонів).
4 листопада видачу будівельних матеріалів за сприяння Благодійної організації «Проліска» було продовжено. В цей день було видано тарпаулін (1420 м2), прозора поліетиленова плівка (135 м2), OSB-плити (102 од.) та піна монтажна (12 балонів).

єВідновлення. Представниками селищної ради були надані детальні роз’яснення для мешканців щодо можливості отримання компенсації для проведення відновлювальних робіт за програмою єВідновлення. Однією з переваг цієї програми є компенсація не тільки будівельних матеріалів, а й замовлення виконання відповідних робіт та послуг. Також було роз’яснено умови отримання такої допомоги, серед яких – заява може бути подана тільки на ремонтні роботи, які не були проведені на дату подання заяви. Через цю умову жителі, які вирішили приймати участь у програмі єВідновлення, відмовились від отримання покрівельних матеріалів (азбестоцементних хвилястих листів).
Також було надано роз’яснено для мешканцям житлових будинків, які не підлягають відновленню щодо порядку подання заяв про компенсацію та отримання житлового сертифікату для купівлі нового житла.
Комісія з надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкодженого внаслідок бойових дій Комишуваської селищної ради вже опрацьовує 8 заяв від мешканців Зарічного, які надійшли через застосунок Дія.
За роз’ясненням чи додатковою інформацією звертайтесь до представників комісії за телефоном +380 50 253 5721

Запит до фондів. Разом з тим, Комишуваська селищна рада негайно звернулася до Благодійних організацій БФ «Карітас», «ACTED» та волонтерських організацій з питанням щодо надання фінансової допомоги власникам пошкодженого житла.
Станом на 10 листопада представниками БФ Карітас зареєстровано на отримання допомоги 11 мешканців Зарічного. Наразі реєстрація продовжується. Гуманітарній організації ACTED була надана інформація щодо постраждалих мешканців, для подальшої реєстрації їх на отримання фінансової допомоги.