У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ВВОДИТЬСЯ ЧЕРГОВЕ ПОМ’ЯКШЕННЯ КАРАНТИНУ

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Івана Федорова в онлайн режимі відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області.

Учасники засідання обговорили епідемічний стан та продовження карантину на території Запорізької області, запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 та запровадження подальших пом’якшувальних заходів.

Як доповів заступник директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Олександр Мащак, ситуація з захворюваністю в області стабілізується, на ранок 4 червня у Запорізькій області зареєстровано 469 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. На сьогодні виписано зі стаціонарів 269 хворих, зафіксовано 14 летальних випадків. На лікуванні знаходиться 185 осіб.

За підсумками обговорення було вирішено запровадити нові послаблення протиепідемічних заходів, а саме, з 5 червня дозволяється:

приймання відвідувачів у приміщеннях закладів громадського харчування за умови дотримання протиепідемічних заходів та без проведення банкетів;

особам старше 60 років дозволяється не дотримуватися зобов’язання щодо самоізоляції;

дозволяється проведення релігійних заходів у приміщенні за умови перебування не більше 1 особи на 5 кв. м;

проведення акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, у віддаленому (дистанційному режимі);

відвідування кладовищ.

Також дозволено, з урахуванням неухильного дотримання протиепідемічних заходів, навчання в закладах позашкільної освіти – відвідування в групах не більше ніж 10 осіб; влаштування осіб з інвалідністю, громадян похилого віку та дітей з інвалідністю до інтернатних установ системи соціального захисту населення за умови надання негативного ПЛР тесту на коронавірус; відновити навчання кандидатів в усиновлювачі, потенційні опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі.

З 05.06.2020 дозволено прийняття та відправлення повітряних суден, що виконують внутрішні пасажирські перевезення авіаційним транспортом.

З 10.06.2020 буде відновлена діяльність закладів культури, зокрема, з прийманням відвідувачів за рішенням власника (органу управління), у тому числі культурних заходів, за умови перебування не більше однієї особи на 5 м2 площі приміщення, де проводиться захід та з 12 червня діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

За словами т. в. о. директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктора Захарчука, пробне тестування із ЗНО відбудеться 15 та 17 червня. Участь у ньому візьме 5 тисяч 800 учасників. Основна сесія ЗНО відбудеться з 25 червня по 17 липня. Додаткова сесія ЗНО запланована з 24 липня по 10 серпня. Як запевнив Віктор Захарчук, всі пункти тестування забезпечені засобами індивідуального захисту, також обговорена необхідність присутності медичних працівників під час проведення тестування.

Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації спільно з Запорізьким обласним лабораторним центром МОЗ України доручено сприяти медичному обслуговуванню під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання/вступних випробувань відповідно до вимог законодавства. Зокрема, необхідно забезпечити чергування медичних працівників у пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання з наповнюваністю пункту до 180 учасників зовнішнього оцінювання/вступних випробувань – один медичний працівник, від 181 – два медичних працівники).

Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації спільно з райдержадміністраціями, виконавчими комітетами міських рад міст обласного значення, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, керівниками професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, на території яких створені пункти тестування, необхідно забезпечити здійснення необхідних організаційних заходів для проведення у 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання/вступних випробувань з урахуванням рекомендацій щодо протиепідемічних заходів під час їх проведення, затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України.

Департаменту освіти і науки облдержадміністрації необхідно опрацювати питання щодо створення регіонального координаційного центру та регіональної гарячої лінії з питань підготовки, організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання/вступних випробувань.

Щодо умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я, в рамках заходів програми розвитку охорони здоров’я Запорізької області на 2018-2020 роки вирішено передбачити кошти 35 тис. грн для Запорізької обласної клінічної лікарні на фінансування заробітної плати за квітень та травень 2020 року для медичних працівників, які відряджені до обласної інфекційної клінічної лікарні  для надання медичної допомоги хворим на COVID-2019.

Також вирішено дозволити проведення агропродовольчих ярмарків виключно в режимі здійснення продавцями демонстрації та реалізації плодово-овочевої продукції споживачам без проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів та з неухильним дотриманням санітарних та протиепідемічних заходів.

Попри пом’якшення карантину, залишається під забороною відвідування вулиці та місць скупчення без захисних масок та документів, заборонено самовільно покидати місця самоізоляції чи обсервації, також залишається заборона на проведення масових заходів.

Раніше у Запорізькій області відновлено міжобласні пасажирські перевезення та робота залізничного транспорту.

Нагадаємо, до 22 червня в Україні запроваджений адаптивний карантин, який передбачає різний рівень обмежувальних заходів у регіонах у залежності від ситуації всередині області.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/