УРЯД СХВАЛИВ ЗАКОНОПРОЄКТ ЩОДО ЕЛЕКТРОННОГО ОБЛІКУ ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ

Уряд пропонує запровадити облік трудової діяльності працівника в електронній формі. Відповідний законопроєкт схвалено на засіданні Кабінету Міністрів вчора, 3 червня.

– Ми хочемо пропонувати зміни, які дозволять запускати повноцінно роботу електронних трудових книжок. Це означає менше паперу, менше бюрократії, менше потрібно документообігу. Пенсії будуть нараховуватись автоматично. Це фактично певний прорив, певна реформа, – наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Пропонується запровадження ведення трудових книжок в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Також передбачено законодавче врегулювання питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком. З прийняттям закону пенсію можна буде оформити через особистий електронний кабінет особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

– Через 3 місяці будуть запроваджені нові соціальні сервіси, – наголосила Міністр соціальної політики Марина Лазебна, зазначивши, що при досягненні відповідного віку пропонований розмір пенсії буде нараховано автоматично. При цьому працівник матиме змогу внести, за потреби, уточнення до цих розрахунків.

Водночас Марина Лазебна наголосила, що заплановано наповнювати реєстр відповідною інформацією упродовж 5 років. Оригінал трудової книжки зберігатиметься у працівника. До паперового варіанту трудової на вимогу працівника також можуть вноситися відповідні записи про звільнення, призначення тощо.

 

Довідково.

Реформа обліку трудової діяльності працівника полягає у поступовій відмові від паперових трудових книжок, що в перспективі дасть можливість підприємцям зекономити кошти на їх адміністрування та зробить більш легким процес прийому та звільнення працівників та запровадити сервісну послугу автоматичного призначення пенсій за віком за умови наявності повної історії про трудову діяльність особи.

Здійснюється формування та ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, який зараз містить інформацію про понад 30 млн громадян України. Щомісячно органи Пенсійного фонду забезпечують обробку даних щодо 13,2 млн застрахованих осіб та 11,3 млн пенсіонерів, інформацію про належні їм соціальні права та їх реалізацію.

За матеріалами Урядового порталу