УРЯД ПРОДОВЖИВ ДІЮ АДАПТИВНОГО КАРАНТИНУ ДО 31 ЛИПНЯ

Вчора на засіданні Уряду було прийнято відповідне рішення шляхом внесення змін в низку актів Кабінету Міністрів, якими встановлені карантинні обмеження.

Відкриваючи засідання Уряду, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що за сім останніх днів на коронавірус в Україні захворіли 4853 людини, що є найбільшим показником за весь час пандемії в Україні.

– Ослаблення карантинних заходів багато хто сприйняв як скасування карантину, і маємо такий результат. Коронавірус нікуди не зник і загрози від нього і для нашої медичної системи, і для української економіки, на жаль, не стали меншими. Я розумію, що люди втомилися від карантину в будь-якій формі, проте, наразі немає більш ефективного засобу протистояти поширенню вірусу. Закликаю українців не розслаблятись і не відриватись від реальності, – зазначив очільник Уряду, закликавши українців дотримуватися маскового режиму, соціальної дистанції та вдаватися до заходів дезінфекції, оскільки лише ці засоби, «які допоможуть кожному з нас вберегтися від цієї хвороби, хоча б до того часу, поки не будуть винайдені ліки та дієві протоколи лікування», – підкреслив Денис Шмигаль.

Крім цього, очільник Уряду повідомив, що «через зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу, ми продовжуємо дію адаптивного карантину до 31 липня цього року».

– Також на сьогоднішньому засіданні ми розглянемо запропонований МОЗ оновлений підхід до адаптивного карантину, який передбачає можливість посилення карантину в певних окремих регіонах. Наголошу, якщо цього вимагатиме ситуація, тоді будуть посилюватися карантинні заходи, – заявив Прем’єр-міністр.

Він також повідомив, що сьогодні Уряд  приймає зміну графіків початку роботи в окремих сферах і галузях.

– Це робиться, щоб розтягнути в часі години пік, коли маси людей в один час рухаються на роботу і завантажують громадський транспорт. Таким шляхом рухалися деякі країни Європи, в Україні також години початку роботи тепер будуть розтягнуті від 8 до 10 ранку і пізніших годин, – пояснив Денис Шмигаль.

За його словами, Уряд на засіданні чітко фіксує ті заборони, які діють впродовж карантину. Наприклад, вимога ходити у масці у приміщеннях, або обмеження щодо кількості пасажирів у транспорті.

– Уряд розуміє – аби такого вимагати, людям потрібно створити умови, за яких вони зможуть дотримуватись карантинних обмежень. Тому звертаюсь до міських голів – випустіть максимальну кількість громадського транспорту на маршрути. За необхідності – розробіть нові. Але люди не повинні стояти в чергах та їхати у переповнених задушливих маршрутках. Це ваша відповідальність як керівників міст, і перевізників, які таке допускають, – наголосив Прем’єр-міністр.

При цьому він окремо звернувся до Міністра інфраструктури з вимогою звернути увагу на те, що робиться у приміських потягах. Денис Шмигаль попросив навести в приміських потягах порядок із здійсненням контролю, і з дотриманням вимоги щодо кількості людей у вагонах, дотриманням масочного режиму та інших заходів, визначених Урядом. Крім того, очільник Уряду звернувся до керівництва Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ з вимогою посилити контроль за дотриманням карантинних правил.

За матеріалами Урядового порталу