Увага, заборона випалювання сухої рослинності!

На жаль, у весняно-осінній період здійснюються масові випалювання сухої рослинності. Суттєвої шкоди завдається навколишньому природному середовищу, як правило, на сільськогосподарських землях, вздовж автодоріг та залізниць.

  • При спалюванні стерні, соломи і пожнивних залишків згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність грунту.
  • При спалюванні стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, яка веде,  у свою чергу, до значного забруднення атмосферного повітря, погіршення якості земельних ресурсів та наносить велику шкоду довкіллю.

Випалювання залишків сухої рослинності у природних екосистемах несуть не лише соціальну відповідальність, а й адміністративну. Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена наступна відповідальність за спалювання сухої трави та іншої рослинності:

Стаття 77¹. Самовільне випалювання рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення,  у смугах відводу  автомобільних доріг і залізниць,  у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до сімсот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі вісімсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також інформуємо, що, відповідно чинного законодавства України, фіксація вчинених дій стосовно порушень пожежної безпеки у природних екосистемах та вздовж транспортних магістралей, узбіч тягне за собою накладення штрафу, або кримінальну відповідальність.

Статтею 245 Кримінального кодексу України передбачено, що знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначеня вогнем чи іншим загально небезпечним способомь – караються штрафом, обмеженням або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років. Якщо пожежа спричинила тяжкі наслідки (загибель людей, масову загибель тварин тощо) – позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Якщо дії паліїв будуть кваліфіковані як диверсія, то в умовах воєнного стану це – 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також слід зазначити, що законодавством заборонено самовільне випалювання сухої рослинності, а порушення цієї вимоги карається штрафом. Разом з тим в умовах війни, коли необхідно приходити на допомогу людям, жодні гроші не врятують того часу, який рятувальники витрачають на гасіння пожеж сухої рослинності.

Окремо наголошуємо, що спалювання сухої рослинності та чагарників під час воєнного стану в країні може розцінюватися як акт  диверсії. 

Отже, повторюємо:

  • ЗАБОРОНЕНО спалювання сухої рослинності та її залишків на землях різного призначення, насамперед на сільськогосподарських угіддях та придорожніх смугах, що межують з ними або з лісовими насадженнями, у смугах відчуження автомобільних доріг, залізниць тощо;
  • ЗАБОРОНЕНО розведення багаття у лісових масивах і рекреаційних зонах, на землях лісового фонду, сількогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг.

Сподіваємось на вашу відповідальність!