УВАГА! БЕРЕЖІТЬ ЕКОСИСТЕМИ ВІД ПОЖЕЖ

За даними Запорізького обласного центру з гідрометеорології, березень 2020 року виявився самим теплим та найбільш посушливим за весь період спостережень  з 1991 року. Середня за місяць температура повітря була вищою за норму на 5-6º. Максимальна температура повітря підвищувалась до 25º тепла, поверхня ґрунту при цьому нагрівалась до 44º.

З підвищенням температури повітря знову набуває актуальності питання пожеж в екосистемах.

Пожежі – найбільш масові і розповсюджені лиха: вони відбуваються в усіх районах нашої області, особливо в теплу пору року у лісах, в плавнях річок під час навмисного випалювання сухої рослинності, на полях, поряд із присадибними ділянками, приватним житловим сектором та промисловими будівлями.

Облдержадміністрація застерігає! Пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному, тваринному світу, довкіллю та здоров’ю людини. Велика кількість тварин не може врятуватись від пожеж! Також під час пожеж горить безліч різноманітного сміття, в результаті чого в повітря випаровується окис азоту, чадний газ, важкі метали і низка різноманітних хімічних та канцерогенних сполук. У людини ці речовини викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Неконтрольоване горіння може призвести до розповсюдження вогню на лінії електромереж, на газопроводи, на будівлі та, як наслідок, – до значних матеріальних втрат.

Єдиним способом боротьби з пожежами є їх запобігання, яке вимагає злагоджених і усвідомлених дій з боку органів влади та місцевого самоврядування, сільськогосподарських і лісогосподарських організацій, а також максимальної відповідальності й обережності з боку громадян.

Шановні керівники підприємств та мешканці області! Пам’ятайте, що самовільне спалювання рослинності, її залишків та сміття суворо забороняється і є прямим порушенням чинного законодавства.

https://www.zoda.gov.ua/news/