Спільними зусиллями місцевої та центральної влади напрацьовуються подальші кроки децентралізації

Голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян взяв участь у обговоренні дорожньої карти реформи місцевого самоврядування, яке відбулося за участю представників Мінрегіону України, керівників територій та об’єднаних громад області. Привітала учасників заходу керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

“Наша область була і є лідером упровадження реформи децентралізації в Україні та посідає 2 місце у всеукраїнському рейтингу. Сьогодні ми з вами обговорюємо новий етап реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, напрацьовуємо дорожню карту реформування на найближчі три роки”, – зазначила Зінаїда Бойко.

За інформацією Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, на сьогодні вже напрацьовані пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою Запорізької області. На засіданні робочої групи 18 грудня минулого року були винесені на обговорення два проекти моделі адміністративно-територіального устрою області, які ще потребують вивчення суспільної думки та  доопрацювання. Відповідно до моделі, запропонованої Мінрегіоном, на території області пропонується створити на базовому рівні 37 об’єднаних територіальних громад та на субрегіональному рівні – п’ять об’єднаних районів. Експертами Запорізької області за ініціативами, що надійшли з територій, розроблено альтернативну модель адміністративно-територіального устрою області,  якою пропонується: для створення базового рівня взяти за основу чинний перспективний план формування території громад та створити шість об’єднаних районів.

Координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря підкреслив, що в 2020 році місцеві вибори мають відбутися вже за умови покриття всієї території України об’єднаними територіальними громадами. Наступним етапом реформи стане вирішення питань адміністративно-територіального устрою. Це не компетенція обласної влади, проте ці питання та  пропозиції досконаліше знають саме тут. Посадовець також окреслив новий етап реформи місцевого самоврядування та пріоритетні завдання на 2019-2020 роки.

Підсумовуючи захід, Зінаїда Бойко повідомила, що найближчим часом планується провести засідання робочої групи з підготовки пропозицій до проекту законодавчого акта про вдосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області, де будуть презентовані всі пропозиції. Головне, що спільними зусиллями буде напрацьовано узгоджене бачення нової територіальної основи області.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА