РОЗБУДОВА ДОРОЖНЬОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ У ПРІОРИТЕТІ ДЛЯ РОБОТИ У 2020 РОЦІ

Сьогодні у Запоріжжі відбулось перше засідання новоствореної Ради розвитку громад і територій. Участь у засіданні Ради взяли керівництво області – голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок, його заступники Іван Федоров, Володимир Тарасенко, Андрій Антонов та керівниця апарату ОДА Зінаїда Бойко, та керівники усіх райдержадміністрацій, міст та об’єднаних територіальних громад.

– Зараз перед нами стоїть надважливе завдання – розбудова та відновлення інфраструктури в нашій області. Це стосується не тільки проєктів Президента «Велике будівництво», «Зшити Україну», але й взагалі розбудови інфраструктури кожного населеного пункту. У пріоритеті – ремонт доріг. Тим самим ми посилимо культурні та соціальні зв’язки. Ми зможемо зробити більш доступними важливі соціальні об’єкти: наші лікарні, дитячі садочки та опорні школи. Багато зараз говорять про коронавірус в області. Закликаю не сіяти паніку та не вірити чуткам. Наша область готова до будь-якого розвитку ситуації, – зазначив Віталій Туринок.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Тарасенко розповів про перспективи розбудови інфраструктури Запорізької області у 2020 році. Посадовець повідомив, що для розбудови інфраструктури Запорізької області буде реалізовано проєкт Президента «Велике будівництво». Зокрема, буде проведено реконструкцію та капітальний ремонт дев’яти існуючих шкіл, п’яти дошкільних закладів, реконструкцію та будівництво п’яти стадіонів.

– На сьогодні Кабінетом Міністрів України по області затверджено 20 проєктів ДФРР на суму з 240,8 млн грн. На їх співфінансування з обласного та місцевих бюджетів виділено майже 110 млн грн. Усі проєкти планується реалізувати у повному обсязі до кінця року. З 20 проєктів ДФРР 12 проєктів реалізуються на виконання проєкту «Велике будівництво». Крім цього, за рахунок коштів ДФРР планується реалізація двох проєктів з розвитку спорту. Це будівництво водно-спортивного комплексу у м. Мелітополь та реконструкція плавального басейну ШВСМ у м. Запоріжжя. Знаковий проєкт для мешканців – це реконструкція головної площі Запорізької області – площі Фестивальної, – розповів Володимир Тарасенко.

Також до кінця року буде завершено та введено в експлуатацію 17 об’єктів сільської медицини. Надважливий проєкт цього року – Комплексна програма модернізації системи водопостачання та водовідведення у Запорізькій області. Цього року на реалізацію заходів регіональної цільової програми «Питна вода Запорізької області» на 2020 рік передбачено майже 70 млн грн з обласного бюджету.

У 2020 році на ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах передбачено субвенцію з державного бюджету у розмірі – 899,2 млн грн, з них: 100,7 млн грн капітальних видатків та 798,5 млн грн поточних видатків. Щодо доріг державного значення, Службою автомобільних доріг у Запорізькій області у минулому році було скориговано ПКД на будівництво мостів через р. Дніпро, проведено міжнародний тендер. На сьогодні вже визначено переможця торгів – ним стала компанія «ОНУР». Наразі на об’єкті вже розпочаті підготовчі роботи.

Уже опрацьовано та заплановано з «Укравтодором» на 2020 рік наступний ремонт доріг державного значення: М – 18 (Харків – Сімферополь) – 122,9 км, Н – 30 (Василівка – Бердянськ) – 118,7 км, Н – 23 (Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя) –10 км та Р – 73 (Н-08 – Нікополь) – 6,9 км. Ці дороги мають важливий логістичний характер для всієї держави.

– Для розбудови соціальної інфраструктури наших громад залучаються не тільки бюджетні кошти, а й кошти потужних міжнародних організацій. Вони надають можливості для реконструкції шкіл, дитячих садочків, гуртожитків, опорних закладів та інших соціально-важливих об’єктів. Минулого року я на власні очі побачив,  які можливості надають такі організації та програми, відвідавши ряд таких об’єктів в Приморську та Мелітополі. Зважаючи на перспективи подальшого співробітництва та зростання ролі саме місцевих громад для залучення додаткових коштів для розвитку, хотілось би звернути увагу на такі проєкти та окреслити плани дій на цей рік, – наголосив Віталій Туринок.

Начальник Управління зовнішніх зносин і зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Артур Бойко ознайомив присутніх зі станом реалізації проєктів реконструкції об’єктів соціальної інфраструктури за кошти міжнародних фінансових організацій та програм міжнародної технічної допомоги.

– Головними донорами допомоги для нашого регіону є такі організації, як Європейський інвестиційний банк, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Український фонд соціальних інвестицій, який фінансується німецьким банком KFW, Програма U-Lead з Європою та інші. Ці проєкти не лише підтримують громади фінансово, але й підвищують стандарти проєктування та виконання робіт, адже використовують здебільшого європейські вимоги до об’єктів та практики, – розповів Артур Бойко.

Європейський інвестиційний банк – один з найбільших донорів нашої держави. Розпочав свою співпрацю з Запорізькою областю у 2015 році в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Наразі для Запорізької області затверджено 31 проєкт загальною вартістю більше одного мільярда гривень. Це 28 об’єктів комунальної власності та три гуртожитки закладів вищої освіти, які знаходяться в Запоріжжі та Бердянську.

Першими затвердженими до фінансування об’єктами є поліклініка, центральна районна лікарня та гуртожиток у м. Приморськ. На сьогодні, на перших двох об’єктах роботи знаходяться на завершальній стадії. Гуртожиток має бути завершений до кінця цього року.

В рамках співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) проведено ремонтні роботи на 23 об’єктах області. Загальна вартість робіт перевищила 178 млн грн. Географія діяльності проєкту охопила м. Запоріжжя, м. Бердянськ, Оріхівський, Пологівський, Приморський райони та Комиш-Зорянську ОТГ.

Український фонд соціальних інвестицій сфокусував свої зусилля на створенні умов для проживання в громадах, які прийняли переселенців, а також підтримці об’єктів соціальної інфраструктури. Роботи вже завершені на 11 об’єктах області, зокрема, це шість об’єктів в м. Мелітополь, два в м. Токмак, два в Комиш-Зорянській ОТГ та один у Преславському психоневрологічному інтернаті. В цих же громадах додатково затверджено виконання робіт на восьми об’єктах. Роботи на них будуть проводитись в цьому році. В рамках подальшої співпраці проводиться відбір амбулаторій, які отримають фінансування до 300 тисяч  євро на виконання ремонтних робіт.

– Саме громади мають виявляти активність в залученні коштів грантових проєктів та міжнародних фінансових організацій для розвитку своїх територій. Це не бюджетні кошти, а кошти платників податків інших держав, тому вони розподіляються не за квотами, а відповідно до якості підготовлених пропозицій та спроможності територіальної громади до ефективної реалізації проєктів. Зі свого боку ми будемо продовжувати збільшувати кількість грантових організацій, які працюють в нашій області та інформувати території про нові можливості залучення додаткових коштів, – зазначив Артур Бойко.

Досвідом реалізації проєктів на територіях поділилися голова Приморської райдержадміністрації Артем Попов та Комишуваський селищний голова Юрій Карапетян.

Підсумовуючи, Віталій Туринок наголосив, що ініціатива завжди має надходити з територій, адже громада це фундамент, на основі якого і відбувається розбудова нашої держави.

– Сьогодні ми обговорили надважливі питання розвитку громад і територій Запорізької області. Дякую усім присутнім за активну участь в обговоренні нагальних питань області. Попереду дуже багато роботи. Від її результатів залежить покращення життя мешканців нашого регіону. Разом ми досягнемо цієї мети, – відзначив Віталій Туринок.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/