ПІД ЧАС ПОМИНАЛЬНИХ ВИХІДНИХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ВВЕДЕНО ДОДАТКОВІ ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ

Під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Івана Федорова в онлайн режимі відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області. Учасники засідання обговорили додаткові протиепідемічні заходи на території Запорізької області у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, які вводяться на поминальні вихідні дні 25-26 квітня.

Як зазначив головний державний санітарний лікар Запорізької області Роман Терехов, ситуація з захворюванням на коронавірус динамічно розвивається. Станом на ранок 23 квітня зареєстровано 146 випадків захворювання, зафіксовано 4 летальні випадки та одужав 21 пацієнт.

–         Ситуація розвивається досить швидко. Лише вчора було проведено близько 300 досліджень аналізів. За сьогодні ще 4 пацієнта вилікувано і ці цифри будуть відображені завтра вранці. Серед одужавших за сьогодні – 3 дитини та один дорослий. Всі летальні випадки зафіксовані серед людей віком від 60 до 93 років, вони мали супутні захворювання та досить пізно звернулися за допомогою лікарів. На сьогодні всі карантинні обмеження згідно з рішенням Кабінету Міністрів продовжено до 11 травня. Проте, є деякі послаблення, зокрема, є дозвіл на перевезення в міському транспорті осіб, які виявили бажання бути донорами крові. Також дозволено залучати до роботи окремі категорії працівників без проходження обов’язкового профілактичного огляду, термін якого припав на період карантину. Відтепер особи, які перебувають на самоізоляції, мають включатися у додаток Міністерства цифрової трансформації «Дія». Важливо, що зараз триває поминальний тиждень. Було прийнято рішення повністю закрити території цвинтарів та припинити рух будь-якого транспорту до них, окрім поховального, – повідомив Роман Терехов.

Під час засідання вирішено узгодити додаткові обмежувальні заходи на території Запорізької області у поминальні дні в зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19. Зокрема, вирішено:

25-26 квітня заборонити роботу громадського транспорту, крім періодів з 06.00 до 09.00 та з 16.00 до 19.00;

повністю закрити території кладовищ та припинити рух будь-якого (окрім поховального) транспорту до цвинтарів з 07-00 25 квітня до 07-00 29 квітня).

посилити проведення роз’яснювальної роботи з використанням всіх можливих засобів масової інформації щодо заборони відвідування цвинтарів;

розмістити на під’їздах та біля входів на цвинтарі інформацію про їх закриття та загальну інформацію про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Також учасники засідання обговорили питання передачі матеріальних цінностей Запорізькою міською радою комунальному некомерційному підприємству «Обласна інфекційна клінічна лікарня». Тож, найближчим часом Обласна інфекційна клінічна лікарня отримає необхідні засоби індивідуального захисту для медиків, медичне обладнання, засоби спецзахисту, необхідні витратні матеріали для лікування хворих.

– Дякую запоріжцям, які почули наші численні звернення на Великодні свята та залишились вдома. Ми сподіваємось, що і на поминальні дні громадяни з розумінням поставляться до необхідності продовження карантину. Ми всі разом маємо свідомо поводитись у післяпасхальні дні та дотримуватися тимчасових обмежень, – наголосив, підбиваючи підсумки засідання, Іван Федоров.

Нагадаємо, жителям області заборонено перебувати в громадських місцях без маски чи респіратора, переміщатися групою більше 2-х осіб, перебувати в громадських місцях особам до 14 років без супроводу дорослих, відвідувати парки і зони відпочинку та проводити заходи, в яких бере участь більше 10-ти людей тощо. Також заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових або прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/