Підтримку у вирішенні проблемних питань запропонував губернатор Костянтин Бриль на нараді голів ОТГ

Голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян взяв участь у нараді голів об’єднаних територіальних громад, яку провів Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. Захід пвідбувся в Пологівському районі на території ДНЗ «Федорівський професійний аграрний ліцей».

Відкриваючи нараду, очільник регіону повідомив, що нині в Запорізькій області створено 47 об’єднаних громад.

– Реформа децентралізації влади, яка була ініційована Президентом України Петром Порошенком та активно підтримується Кабінетом Міністрів України і Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, – це одна з найуспішніших реформ у нашій державі. Перші громади в нашому регіоні були створені в 2015 році. За рік їх кількість подвоїлась, а нині Запорізький край посідає третє місце в країні  за темпами  створення ОТГ. Об’єднані громади підтримуються як на обласному, так і на загальнодержавному рівні. Субвенції на розвиток інфраструктури громад спрямовуються на оновлення і будівництво доріг, шкіл, дитячих садків, закладів охорони здоров’я, центрів надання адмінпослуг, освітлення вулиць, придбання спеціалізованої техніки. Звичайно, перехідний період не може проходити без певних проблем. Тож нині ми зібралися, аби обговорити питання, які виникають у керівників ОТГ, – зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами посадовця, для успішного продовження реформи нині необхідно врегулювати розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади всіх рівнів.

Окрему увагу Костянтин Бриль приділив проблемі підготовки кваліфікованих кадрів, які працюватимуть над розвитком громад. За словами очільника регіону, запорізькі освітяни показали високий рівень у процесі втілення в життя реформ, навіть будучи першопрохідцями в певних питаннях. Нині перед ними стоїть завдання з розвитку Нової української школи, а також детальної перевірки доцільності використання ресурсів. Також варто приділити увагу створенню інклюзивно-ресурсних центрів, адже із 29 запланованих і регіоні шість будуть створені саме в ОТГ. Проте вони ще не завершили процедуру реєстрації в єдиному держреєстрі. Тож, аби вчасно приступити до обладнання ІРЦ, варто прискорити проходження  реєстрації. Також на місцях важливо працювати і над виділенням землі для будівництво  нових амбулаторій.

Зі свого боку, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко звернула увагу керівників громад на важливість підготовки проектних пропозицій, які будуть надані до Мінрегіону. За словами посадовця, на проекти Запорізької області заплановано більше 124 мільйонів гривень субвенції з держбюджету. На підготовку проектів відведено два місяці. Проте всі пропозиції мають пройти погодження фахівців облдержадміністрації. На сьогодні такі погодження отримали тільки вісім ОТГ. Тож аби території могли розвиватись, посадовці мають прискорити свою роботу. Пріоритетними напрямками Зінаїда Бойко назвала нову українську школу, медицину, створення ЦНАП та центрів безпеки.

Підбиваючи підсумки спілкування, Костянтин Бриль зазначив, що для розвитку територій головам громад варто відійти від політики та зосередитися на розвитку території.

–  Тільки під час спілкування ми можемо окреслити та оперативно вирішити проблемні питання. Наголошую, що мої двері завжди відчинені для керівників громад. І першочергову увагу ми маємо приділяти не політичним, а соціальним питанням. Аби результатом реформи децентралізації став розвиток громади та розвиток села, – підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.