Продаж тютюнових виробів: зміни при відображенні податкових ставок та сум податку в чеках РРО/ПРРО

Базою оподаткування для операцій з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (тютюнова продукція), для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування податку на додану вартість (п. 189.18 ст. 189 ПКУ, з урахуванням змін, внесених Законом від 30.11.2021 №1914).

Такий порядок визначення бази оподаткування застосовується виключно трьома категоріями платників:

– суб’єктами господарювання – виробниками тютюнової продукції;

– суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону України “Про захист економічної конкуренції” (контрольовані суб’єкти господарювання). Перелік контрольованих суб’єктів господарювання затверджується КМУ;

– імпортерами тютюнової продукції.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з постачання такої тютюнової продукції, але які не відносяться ні до категорії виробників тютюнових виробів, ні до категорії контрольованих суб’єктів господарювання, ні до імпортерів такої продукції («Інші суб’єкти господарювання»), правила визначення бази оподаткування, встановлені п. 189.18 ст. 189 ПКУ, не застосовують.

Для операцій з постачання тютюнової продукції, що здійснюється такими «Іншими суб’єктами господарювання», з 1 січня 2022 року застосовується режим звільнення від оподаткування, встановлений п. 197.27 ст. 197 ПКУ, незалежно від дати придбання ними такої продукції.

Отже, необхідно з 1 січня 2022 року забезпечити «Іншими суб’єктами господарювання», що зареєстровані як платники ПДВ, вимог щодо відображення (при торгівлі тютюновими виробами) в розрахункових документам (чеках РРО/програмних РРО) обов’язкових реквізитів, відповідно до «Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів», затвердженого наказом МФУ від 21.01.2016 № 13, зокрема:

– назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (окреме для товарів, що звільнені від оподаткування, та окреме для товарів, що оподатковуються ПДВ) (рядок 10);

– окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами, що оподатковуються ПДВ, на початку рядка друкуються великі літери “ПДВ” (рядок 21).

Більш детально у роз’ясненні  ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki–novini-/556392.html