Проблемні питання бюджетного забезпечення громад обговорювали на робочій нараді в ОДА

26 липня 2018 року в Запорізькій обласній державній адміністрації відбулася робоча нарада голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з регіональним відділенням Асоціації міст України, головами об’єднаних територіальних громад тощо.

Насамперед керівник регіону нагадав, що наприкінці травня відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з членами Правління Асоціації міст України, на якій  обговорили проблемні питання бюджетного забезпечення територіальних громад та шляхи їх вирішення. Пропозиції, що надходять від Асоціації міст України, найбільше відповідають побажанням органів місцевого самоврядування. Тож за результатами цієї зустрічі надано доручення провести головам облдержадміністрацій аналогічні зустрічі з регіональними відділеннями Асоціації міст України.

– Враховуючи те, що пропозиції Асоціації міст України найбільше відповідають побажанням органів місцевого самоврядування, саме за пропозиціями Запорізького регіонального відділення був сформований порядок денний. У процесі обговорення ми маємо виявити не розв’язані  на сьогодні проблеми, які потребують втручання на рівні уряду або міністерств, сформувати пропозиції та направити їх  Кабінету Міністрів, – зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Першим питанням розгляду став розподіл субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування обласного значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах області. За словами заступника директора – начальника управління дорожнього комплексу Департаменту капітального будівництва ОДА Геннадія Тимченка, в Запорізькій області  241 дорога загального користування місцевого значення протяжністю 5 357 кілометрів. У поточному році на ремонт і утримання цих доріг з державного дорожнього фонду виділено 479,7 мільйона гривень. Протягом трьох років фінансування дорожньої галузі в Україні зростатиме. Так, у наступному році фінансування має зрости до 750-800 мільйонів гривень, а в 2019 сума має збільшитись до понад мільярда гривень.

У Запорізькій області розподіл коштів відбувався таким чином: 187,7 мільйона гривень – на поточний середній ремонт доріг і  291,9 – на експлуатаційне утримання автошляхів. Кошти по районах розподілялися з урахуванням протяжності доріг. Об’єкти виконання робіт визначалися, враховуючи інтенсивність руху та зважаючи на пріоритетність під’їздів до шкіл, лікарень та інших соціально значимих об’єктів. Стосовно поточного середнього ремонту доріг загального користування місцевого значення нині 19 об’єктів  задефектовано, тривають тендери на проведення робіт. Крім цього, на сьогодні вже завершено  комплекс робіт, передбачених договором, на автодорозі Запоріжжя-Біленьке в Запорізькому районі. Відремонтовано ділянку протяжністю три кілометри.

Зі свого боку, Костянтин Бриль підкреслив, що всі заплановані ремонти мають бути завершені до 1 жовтня поточного року.

– Дуже шкода, що кошти так званого митного експерименту можуть бути спрямовані тільки на дороги держзначення. Нині Запорізька область посідає перші місця за перевиконанням плану митних платежів. Насамперед це відбулося завдяки зміні керівництва митниці і, як наслідок – у зону обслуговування нашої митниці повернулися 150 підприємств регіону. Нині я особисто стежу за відновленням доріг. Відвідую ті ділянки, де триває ремонт. Адже розумію, що запоріжців цікавить не перерізання стрічок, а якість. Крім цього, нині Запорізька область вже освоїла всі виділені державою кошти на оновлення автошляхів. Тож влада регіону звертатиметься до Уряду з проханням виділити додаткове фінансування на цей напрямок за результатами першого півріччя, – наголосив  Костянтин Бриль.

Окрему увагу очільник регіону приділив необхідності збереження автомобільних доріг від руйнування перенавантаженим транспортом. За словами Костянтина Бриля, облдержадміністрація планує звернутися до депутатів облради з проханням виділити кошти на придбання чотирьох вагових комплексів у 2019 році.

Про освітню субвенцію та її розподіл між місцевими бюджетами на основі нового формульного розрахунку доповіла в.о. директора Департаменту освіти і науки ОДА Олена Сороченко.  Нині найбільш болючим питанням для всіх регіонів залишається не врахування у формулі субвенції великих міст та переповненість класів у них. Адже, якщо формула враховує до 27 дітей у класі, то у великих містах кількість дітей іноді досягає 36. Крім цього, Запорізька область прийняла чималу кількість вимушених переселенців, що також позначилось на кількості дітей у класах. Тож, аби сформувати відповідне звернення до Міністерства освіти України, школи мають порахувати кількість учнів до початку навчального року. Загалом із запланованих на 2018 рік 2,5 мільярда гривень освітньої субвенції до регіон надійшли вже 1,5 мільярда.

Наостанок присутні приділили увагу питанням розподілу додаткової дотації та здійснення передачі з державного бюджету видатків на утримання освіти, охорони здоров’я та основні резерви наповнення доходної частини місцевих бюджетів,  медичну субвенцію в умовах реформування закладів охорони здоров’я області. Як повідомив директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Медвідь, більшість напрямків нині профінансовані на близько 65% від необхідного кошторису. Та за результатами першого півріччя Уряд може переглянути фінансування і виділити додаткові кошти. Зокрема, це стосується питань медичної галузі – виділення коштів на інсулін та гемодіаліз. В іншому випадку громади мають віднайти необхідні кошти у власних бюджетах.

У процесі виступів та обговорень були озвучені пропозиції щодо вирішення проблемних питань, які порушуються органами місцевого самоврядування. За результатами цієї зустрічі структурні підрозділи облдержадміністрації опрацюють ці пропозиції, оформлять відповідним чином та направлять до Кабінету Міністрів.

Інформацію підготовлено за матеріалами департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю http://www.zoda.gov.ua/