При Комишуваській селищній раді створять депутатську групу рівних можливостей

22 січня відбулася робоча зустріч ініціативної групи, в яку ввійшли депутати, старости та працівники Комишуваської селищної ради з представниками запорізького благодійного фонду «Єдність за майбутнє» та спеціалісткою проекту ООН Жінки в Запорізькій області Анастасією Калашник.

На зустрічі,  керівник фонду Тамара Огородова,  презентувала Проект «Просування порядку денного «Жінки, Мир, Безпека» шляхом локалізації та імплементації Національного плану дій з використання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 у Східній Україні» в рамках проектів Структури ООН Жінки: «Побудова демократичного, мирного та гендерно рівноправного суспільства в Україні» «Ґендерна рівність у реформах децентралізації та правоохоронної діяльності», а також Об’єднаної програми ООН Жінки, Програми розвитку ООН, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, Фонду народонаселення ООН «Підтримка Євросоюзу на Сході України – відновлення, встановлення миру та управління», що фінансується Європейським Союзом.

Як розповіла Тамара Миколаївна: «Конфлікт і глибока соціальна, економічна та політична криза, а також питання безпеки протягом останніх чотирьох років посилили вже існуючу гендерну нерівність і створили нові проблеми для захисту і реалізації прав жінок в Україні. Гендерні аспекти, що викликають особливу стурбованість в даний час, включають, але не обмежуються ними: патріархальну культуру, вкорінені гендерні стереотипи, ще більш поглиблені в результаті збройного конфлікту, що створює непропорційно тяжкий тиск на жінок і фізичний ризик для чоловіків; зростаючі випадки посттравматичного стресового розладу (ПТСР) серед військових і демобілізованих воїнів ООС, обмежену участь жінок в процесі прийняття рішень на всіх рівнях, в тому числі і щодо громадської безпеки, відновлення, примирення і миробудівництва, а також зростаючий рівень дискримінації щодо внутрішньо переміщених жінок, чоловіків, дівчаток і хлопчиків.

Як захід реагування на кризу уряд прийняв Національний план дій щодо виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 – Жінки, Мир, Безпека на 2016-2020 роки (НПД 1325). Ухвалена в 2000 році Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 (РБ ООН) стала історичною віхою і видатним досягненням жінок-борців за мир з усього світу. Наразі 75 держав-членів в даний час прийняли національні плани дій (НПД), включаючи Україну, адже активна та посилена участь жінок в процесах миробудівництва і розв’язання конфліктів в значній мірі зміцнює зусилля щодо захисту, прискорює відновлення економіки, веде до більш стійкого мирного процесу. Національний план дій має 5 напрямів і 55 заходів:
дослідження, координація та підготовка кадрів, участь жінок у встановленні миру, безпека, запобігання конфліктам та насильству, захист жінок і дівчат, що постраждали від конфліктів, моніторинг впровадження НПД.

Що ж до заходів, які будуть проводитися в рамках Проекту «Просування порядку денного «Жінки, Мир, Безпека» на місцевому рівні». Ми проведемо гендерний аналіз існуючих планів дій по РБ ООН 1325 та інших програм, що містять цілі та пріоритети 1325 і статус їх виконання, анкетування з метою дослідження фактичної ситуації в громаді стосовно пріоритетних сфер поточного Національного плану дій; організуємо  проведення  робочих зустрічей, консультацій, семінарів та тренінгів, навчальних модулів з представниками місцевої влади, активістами, громадськими організаціями, активними жінками тощо».

По закінченню презентації Програми усі присутні в залі провели обговорення та вирішили створити при Комишуваській селищній раді депутатську групу рівних можливостей.

Нагадаємо, Програмою ООН Жінки за рекомендацією Запорізької обласної державної  адміністрації для роботи з представниками влади і жінками-активістками були обрані 5 громад Запорізької області, серед яких чільне місце посіла Комишуваська  селищна рада.