Оріхівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області про оподаткування за обробіток земельних ділянок

Оріхівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена на земельних ділянках площею понад 2 гектари, підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Такий платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного року, а також сплатити податок з таких доходів.

У разі надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримання доходу у вигляді орендної плати, такі фізичні особи – орендодавці також мають обов’язок стосовно декларування отриманих доходів та сплати відповідних податків і зборів (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ).

Відповідно до вимог ПКУ доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотків.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня року, що настає за звітним.

Важливо, що з травня 2019 року на теренах Запорізької області проводиться операція «Урожай». Метою проведення операції є перевірка повноти нарахування та сплати податків юридичними особами, фізичними особами-підприємцями, громадянами, які є власниками земельних ділянок та власними силами обробляють такі земельні ділянки для отримання доходу, упередження схем ухилення від оподаткування, виявлення та реєстрація не облікованих найманих працівників та легалізація їх заробітної плати. Одним із пріоритетних напрямів даної роботи є роз‘яснення податкового законодавства, що стосується агропромислового виробництва, сприяння розвитку бізнесу та його діяльності у правовому полі.