Оріхівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує про податок на житло у 2019 році

Оріхівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що з 1 липня для українців, які володіють великими квартирами і будинками, починається відлік часу для сплати податку на нерухомість.

Цього року їм доведеться сплатити більше, ніж минулого, оскільки розмір податку залежить від мінзарплати, а вона збільшилася на 523 грн. Податок варто сплатити, навіть якщо не було надіслано повідомлення з Держфіскальної служби (ДФС), щоб не оштрафували. Порівняно з минулим роком не змінилися ні ставки податку, ні розміри неоподатковуваної площі. Зросла тільки мінзарплата, у відсотках від якої стягується податок, тому очікується, що за рахунок цього до скарбниці надійде більше грошей.          Податок на нерухомість сплачується за попередній рік, тобто 2019 року треба розрахуватися за придбання 2018-го. Максимальна ставка за 1 кв. м дорівнює 1,5% від мінімальної зарплати на 1 січня року (2018-го це 3723 грн), за який сплачується податок. Пільгова площа (загальна, а не житлова), за яку платити не треба, дорівнює 60 кв. м для квартири, 120 кв. м для приватного будинку, 180 кв. м для квартири + будинок. Якщо метраж більше, то оподатковуються тільки “зайві” метри. Наприклад, для квартири площею 65 кв. м вважається податок лише з п’яти “квадратів”. Коли власників нерухомості більше одного і частка кожного виділена в натурі, то кожен розплачується з державою окремо, це дозволяє або не платити зовсім, або істотно заощадити. Розрахуватися треба до 1 вересня, інакше нараховується штраф – 10% суми податку при простроченні до місяця і 20% при простроченні понад місяць плюс пеня в розмірі 0,04% від суми боргу за кожен день прострочення.

Оскільки податок надходить до місцевих бюджетів, то і його розмір визначають місцеві органи влади, тому відсоток може бути менше, ніж максимальні 1,5% МЗП.  Так, в Києві ставка податку дорівнює 0,75%, в Харкові і Одесі – 1%, у Львові 0,5% для власників квартир і 1% для власників приватних будинків. Тому податок на квартиру загальною площею 90 кв. м в столиці становитиме 838 грн: (90 – 60) х 3723 х 0,75% = 838, у Львові вдвічі менше – 419 грн, а в Харкові та Одесі на чверть більше – 1117 грн. Цікаво, що багато об’єднаних територіальних громад в селах встановлюють для фізосіб ставку 0%, або в 50-100 разів менше максимальної. 2018 року до скарбниці надійшло близько 1 млрд грн податку, його внесли 1 млн власників житла. Тобто платять близько 5% родин. За даними ДФС, на 2019 р. підготовлено вже 1,2 млн повідомлень.

Відповідно до Податкового кодексу, від сплати податку на нерухомість звільняються: учасники бойових дій; родини, що мають п’ять і більше дітей; діти-сироти та діти з обмеженими можливостями, що виховуються тільки одним з батьків; дитбудинки сімейного типу, релігійні організації, дитсадки, школи. Місцеві громади можуть вводити свої пільги. А ось для власників великої нерухомості кодекс вимагає додаткову оплату: за квартиру загальною площею понад 300 кв. м і за будинок понад 500 кв. м щорічно стягується додатково 25 тис. грн незалежно від числа власників.