Об’єднані територіальні громади поступово перебирають на себе делеговані повноваження

Голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян взяв участь у нараді з керівниками об’єднаних територіальних громад з питань соціальної сфери, зокрема житлових субсидій, будівництва амбулаторій та захисту прав дітей, яка відбулася під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля.

Керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко подякувала представникам територій за роботу з організації виборчого процесу, відповідальність за яку несуть саме органи виконавчої влади і місцевого самоврядування. Посадовець також приділила увагу проблемним питанням, зокрема забезпеченню телефонним зв’язком. Нині це питання вирішено практично стовідсотково, і в разі відсутності послуг стаціонарного зв’язку можливе використання мобільної мережі. Посадовець наголосила на важливості виконання всіх вимог режиму тиші за день до виборів.

Крім цього, у рамках наради було розглянуто низку питань: надання житлових субсидій, повноваження об’єднаних територіальних громад у сфері захисту прав дітей, будівництво амбулаторій в об’єднаних територіальних громадах  області.

Так, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова доповіла про хід виконання програми житлових субсидій, яка діє в Україні вже понад 24 роки. З року в рік вона стає все більше орієнтованою на споживача та постійно спрощується. Так, у 2019 році Урядом запроваджено монетизацію субсидій з метою підвищення зручності користування такою послугою для населення,  створення прозорого механізму надання житлових субсидій і стимулювання громадян до ощадливого споживання енергоресурсів.

Ще одним із нагальних питань на сьогодні є створення в структурі виконавчих органів рад об’єднаних територіальних громад служб у справах дітей, що регламентовано статтею 4 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей». За словами начальника Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніни Матвєєвої, наразі служби у справах дітей створено лише в п’яти об’єднаних територіальних громадах (Якимівській, Оріхівській, Преображенській, Остриківській, Михайлівській Вільнянського району). Відсутність же служб у справах дітей унеможливлює виконання об’єднаними територіальними громадами власних самоврядних та делегованих повноважень  щодо захисту прав та законних інтересів дітей на відповідній території. Зокрема, влаштування дітей, що посиротіли; розвиток та поширення сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, тощо.

Одним із головних напрямків, на яких варто зосередитися керівникам ОТГ, є створення умов для отримання населенням громад якісного медичного обслуговування. Про хід будівництва амбулаторій поінформував директор Департаменту капітального будівництва Сергій Бєлєвцов. Так, у рамках реалізації Президентської програми розвитку медицини в сільській місцевості в області заплановано будівництво 17 нових амбулаторій та закупівлю автомобілів для них. Йдеться про 10 амбулаторій монопрактики (з одним-двома лікарями); шість амбулаторій групової практики (на три-чотири лікаря) та один центр первинної медичної допомоги. Відкриття сучасних амбулаторій дозволить забезпечити надання якісних медичних послуг для понад 55 тис. сільських жителів.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА