Обласна влада розробляє механізми забезпечення плавного переходу на цифрове мовлення

З вересня по всій території України відбудеться перехід ефірного телевізійного мовлення від аналогового до цифрового стандарту. У зв’язку з цим заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін спільно з представником Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Запорізькій області Володимиром Кучугурним провели брифінг для надання роз’яснень.

– Уже з 1 вересня буде здійснено перехід з аналогового телебачення на цифрове, проте до кінця року споживачі ще можуть користуватись і аналоговим мовленням. Ви знаєте, що ще чотири роки тому почалася планова підготовка до переходу, і за цей час була зроблена велика робота. Із переходом на щось нове у громадськості завжди виникає багато запитань, саме тому ми зібралися, щоб розставити основні акценти. Всі розуміють, що перш за все, перехід потрібен, аби забезпечити сучасній людині якість телевізійного зображення. Ми розуміємо, що для деяких категорій людей, особливо соціально незахищених, процес переходу на цифрове мовлення є фінансово важким, тому ми розробляємо механізм, який би полегшив цей процес та забезпечив кожну родину якісним цифровим телебаченням, – зазначив Едуард Гугнін.

Посадовець наголосив, що на базі обласного контактного центру буде створена спеціальна гаряча лінія, щоб приймати всі проблемні питання, пов’язані з переходом. Це дозволить за кілька місяців накопичити інформацію і швидко реагувати на проблеми, за період  до повного відключення аналогового мовлення. Поставити запитання та повідомити про проблеми всі охочі мають можливість за номером телефону: 0-800-503-508, з понеділка по п’ятницю з 08.00 до 17.00.

Наразі обласна державна адміністрація веде переговори з благодійними та міжнародними організаціями задля того, щоб поступово закуповувати тюнери для цифрового мовлення. Фахівці також розробляють механізми, які  полегшили би процес переходу від аналогового мовлення на цифрове.

Представник Нацради Володимир Кучугурний повідомив, що цифрове мовлення дає можливість безкоштовного перегляду 32-х загальнонаціональних та місцевих телеканалів у покращеній якості. Для приймання цифрового телевізійного сигналу необхідно використовувати тюнер/приставку/set-top-box, який підтримає стандарт DVB-T2 разом з телевізором, або телевізійний приймач із вбудованим тюнером стандарту DVB-T2. Для прийому цифрового телевізійного сигналу не потрібна спеціальна антена, оскільки наразі цифровий телевізійний сигнал поширюється в діапазоні дециметрових хвиль. Слід мати на увазі, що один  тюнер підходить лише для одного телевізора, тобто, якщо в квартирі є кілька телевізорів, то стільки ж має бути і тюнерів.

За матеріалом Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА