ОБЛАСНА ВЛАДА ВЗЯЛА ПІД ОСОБИСТИЙ КОНТРОЛЬ ВІДНОВЛЕННЯ ВОДОПОСТАЧАННЯ У ЗАПОРІЗЬКОМУ РАЙОНІ

Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Брутмана відбулась нарада з питання забезпечення водопостачанням населених пунктів Степненської, Новоолександрівської та Комишуваської сільських рад Запорізької області. Через значну заборгованість комунгоспів перед КП «Облводоканал» без води залишилися 13 тис. людей у 14 населених пунктах.

Відкриваючи засідання, Едуард Брутман зазначив, що згідно пункту 3 прикінцевих положень Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, згідно з яким на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із ковід та протягом 30 діб з дня його відміни забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Генеральний директор КП «Облводоканал» Сергій Басанський пояснив, що через великі борги споживачів Запорізького району у підприємства немає можливості вчасно платити зарплату своїм співробітникам та розраховуватися за воду із міським «Водоканалом». Зокрема, лише СКП «Конка» Новоолександрівської сільської ради заборгувало 8,7 млн. грн. (середньомісячний відсоток платежів – 13,37%). Також мають заборгованість ЖЕКП «Степок» Степненської сільської ради – 198,7 тис. Грн. та КП «Комишуваський комунальник» – 54,9 тис. грн.

Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Віталій Литвиненко, заборгованість СКП «Конка» Новоолександрівської сільської ради формувалась не один рік, керівництву території та комунального підприємства обласною владою неодноразово надавались рекомендації з зазначенням конкретних заходів по вирішенню ситуації, але місцева влада належним чином не реагувала.

Як наслідок, без води залишилися тисячі людей, діти, заклади соціальної сфери. Із вирішенням цього питання не можна зволікати. Для відновлення водопостачання місцева влада повинна зробити кроки по невідкладному зменшенню заборгованості та опрацювати механізм погашення основної частини боргу. З цією метою на 26 лютого заплановано проведення позачергового засідання сесії Комишуваської сільської ради, на якій планується прийняти рішення щодо виділення коштів на погашення існуючої заборгованості.

Степненська сільська рада також гарантує необхідний фінансовий ресурс та цілком розуміє механізм вирішення проблеми, що призведе до відновлення водопостачання в найкоротший термін.

Також обласна влада очікує до завтра конкретний план дій від Новоолександрівської сільської ради.

• Забезпечення безперебійного водопостачання відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування та відповідних комунальних підприємств. Але обласна влада консолідує зусилля для вирішення цієї складної ситуації. Ми впевнені, що послуга водопостачання населенню відновиться в найкоротший термін, – відзначив Едуард Брутман.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю