НОВИЙ НАВЧАЛЬНИЙ РІК У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ РОЗПОЧНЕТЬСЯ 1 ВЕРЕСНЯ

В облдержадміністрації відбулась серпнева конференція педагогічних працівників закладів освіти Запорізької області «Освіта майбутнього очима творчого педагога». У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віталій Тишечко, заступник голови облдержадміністрації (стажування) Олександр Свистун, радниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва, виконувач обов’язків директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук.

Під час  конференції кращі педагогічні працівники отримали нагороди.

–  Ми пережили важкий навчальний рік, коли COVID-19 вніс свої корективи у роботу навчальних закладів. Проте, ці виклики запорізькі педагоги здали на відмінно. Ви, як ніхто, знаєте, як швидко змінюється молодь, молоде покоління – взагалі генератор змін. Тому і педагоги мають змінюватися, змінюється навчальний процес, освітні програми, підхід до навчання. Через тиждень ми починаємо новий навчальний рік. Бажаю вам натхнення та впевненості, – звернувся до педагогів Віталій Тишечко.

Про особливості цьогорічного навчального року у своїй доповіді зупинився Олександр Свистун. Так, станом на 01.08.2020 в області охоплено дошкільною освітою 52161 вихованець у 540 закладах освіти. Охоплення дошкільною освітою дітей старшого дошкільного віку складає 98 %.  У середньому по області на 100 місцях виховується 104 дитини, існує черга з 253 дітей. З метою забезпечення місцями всіх дітей, які потребують здобуття дошкільної освіти, за І півріччя 2020 року в області створено 435 додаткових  місць.

Зокрема, на початку березня 2020 року у смт Малокатеринівка після капітального ремонту відкрито дошкільний навчальний заклад – ясла-садок «Рукавичка». Це перший садочок із чотирьох, відібраних по області, які реконструюються за програмою Президента України «Велике будівництво».

Також за програмою «Велике будівництво» до кінця року планується відкриття ще трьох дитячих садочків, а саме: дошкільний навчальний заклад № 8 «Зірочка» комбінованого типу Мелітопольської міської ради Запорізької області; комунальний заклад «Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Сонечко» комбінованого типу Гуляйпільської міської ради; заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 3 «Сонечко» Приазовської селищної ради Запорізької області.

Також в області функціонує 33 опорні школи з 29 філіями, навчанням в яких охоплено 13063 учня. Прогнозується, що у 2020/2021 навчальному році в області функціонуватиме 534 заклади всіх видів і форм власності: 519 денних закладів комунальної форми власності, 4 – вечірні, 3 – заклади іншого підпорядкування та 8 приватних шкіл (з них заплановано відкрити 1 нову).

За оперативною інформацією станом на 01.08.2020, планується набрати до майбутніх перших класів 17819 учнів. Зараховано вже 16192 учня (91 % від запланованого). До 10 класів шкіл області вже зараховано 8767 учнів, що становить близько 95 % від прогнозованої кількості.

Передбачається, що загальна кількість учнівського контингенту становитиме близько 174 тис. учнів (з них, 172 тис. учнів у денних комунальних закладах загальної середньої освіти), що є на кілька тисяч учнів більше, ніж було у минулому навчальному році.

Для 39 закладів загальної середньої освіти області передбачена у 2020 році закупівля обладнання для оснащення навчальних кабінетів і STEM-лабораторій,   для яких буде закуплено засоби навчання та обладнання.

Запорізький регіон у повному обсязі від замовленого забезпечений підручниками і посібниками для учнів першого, третього і сьомого  класів.

У Запорізькій області 29 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, у яких 1 вересня розпочнеться новий навчальний рік. До занять планує приступити 11043 здобувачі освіти. Обсяг регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів у 2020 році становить 4943 особи.

Зарахування студентів на навчання до закладів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти відбудеться 05 вересня 2020 року, зарахування на контракт – до 30 вересня 2020 року. Зарахування студентів закладів вищої освіти на бюджетні місця до магістратури відбудеться 11 вересня 2020 року. Зарахування на навчання вступників на основі освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника до закладів фахової передвищої освіти на бюджетні місця державного замовлення відбудеться не пізніше 19 вересня 2020 року.

Усього у системі освіти Запорізької області працює 70 закладів позашкільної освіти, в яких навчається 54 432 здобувача освіти. Освітній процес у закладах позашкільної освіти розпочинається з 15 вересня.

  • Освіта майбутнього буде ставати більш технологічною. Вже сьогодні є запит на електронні щоденники та документообіг. Тож цифровий контент стане частиною освітнього процесу та значно покращить якість освіти. Мультимедійні матеріали звільнять час вчителя, допоможуть краще діагностувати досягнення учнів та позбавлять зайвої бюрократії. Ще декілька років будуть існувати і цифрова, і паперова реальності, але вже через 5-10 років освіта значно цифровізується, – зазначив Олександр Свистун.

 Основні тренди освіти майбутнього – це індивідуальне навчання учнів, кібербезпека, інтернет-освіта, перехід від STEM  до  STEAM, цифрова етика та конфіденційність, проєктне навчання тощо.

Олена Теряєва зупинилась на особливостях проведення навчання в умовах адаптивного карантину та нагадала основні вимоги МОЗ. Зокрема, учням 1–4 класів вхід та пересування приміщеннями закладу освіти дозволено без використання захисної маски або респіратора, що в регіонах «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки педагогам у процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки, а в «зелених» та «жовтих» – у класі вчителі можуть працювати без маски за умови дотримання дистанції, що дозатори для антисептиків треба розміщувати тільки на вході в заклад, надалі рекомендовано мити перед уроками руки з милом.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю