На запорізьких підприємствах виявлено 140 неоформлених працівників

Фіскальна служба регіону та Головне управління Держпраці в Запорізькій області продовжують реалізовувати спільні заходи, спрямовані на легалізацію ринку праці. Відповідно до складеного та підписаного обома відомствами плану, починаючи з жовтня 2018 року відбувається спільна робота з детінізації зайнятості та доходів населення.
Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Валерій Манько, перевірки здійснюються відповідно до узгодженого графіку та у визначених галузях. Якщо у минулому році пріоритетними сферами були будівництво і роздрібна торгівля, то за три місяці поточного року основна увага перевіряючих була сконцентрована на об’єктах з надання послуг технічного обслуговування автомобілів та торгівлі.
Усього за січень-березень фахівці фіскальної служби та Держпраці Запорізької області провели 81 перевірку, в результаті яких у 44 роботодавців були встановлені порушення законодавства про працю. Зокрема, виявлено 57 неоформлених працівників, ще з 53 робітниками були укладені угоди цивільно-правового характеру всупереч тому, що вони працювали повний день, щомісячно отримували зарплату тощо.
За результатами контрольних заходів на порушників трудового законодавства складені матеріали за ст. 265 Кодексу законів про працю. Крім того, керівники підприємств подали 97 повідомлень про прийняття на роботу.
Також з початку року податківці здійснили 39 перевірок суб’єктів господарювання, в результаті яких було виявлено 83 особи, що працювали без належного оформлення трудових відносин та отримували зарплату “у конвертах”.
Крім того, одним із основних напрямів діяльності фіскальної служби з детінізації ринку праці залишається роз’яснювальна робота з працедавцями. Лише цього року було проведено майже півтори тисячі зустрічей з представниками бізнесу. На даний час 302 суб’єкти господарювання добровільно збільшили штат та оформили трудові відносини з 659 особами.
Завдяки новоствореним робочим місцям до бюджетів додатково надійшло 2,4 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 2,9 мільйона гривень єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування.