НА ДОРОГАХ ОБЛАСТІ БУДЕ ПОСИЛЕНО ГАБАРИТНО-ВАГОВИЙ КОНТРОЛЬ ЗА ПЕРЕСУВАННЯМ ВАНТАЖІВОК

Голова облдержадміністрації Віталій Боговін провів нараду з питання забезпечення збереження автомобільних доріг у Запорізькій області. У нараді взяли участь представники Національної поліції, Служби безпеки України у Запорізькій області, правоохоронних та контролюючих органів, дорожники, перевізники, голови громад та райдержадміністрацій.

На території області активно проводиться ремонт доріг в рамках проєкту Президента України «Велике будівництво». Разом з тим, головна задача місцевої влади – не лише розбудова, а й збереження автошляхів. Враховуючи підвищення температури, наразі особливо актуально налагодити систему контролю за дотриманням вантажними перевізниками габаритно-вагових параметрів транспорту.

На сьогодні обмежено рух на ділянках автомобільних доріг загального користування державного значення для транспортних засобів масою понад 24 тонни з 08.00 до 20.00 при температурі вище +28. У Запорізькій області, яка є транзитною для військового транспорту та де реалізуються великі будівельні проєкти, ця проблема набуває особливої гостроти.

На території Запорізької області у наявності є 5 пересувних габаритно-вагових комплексів. Наразі три з них несправні, у користуванні перебувають два функціонуючих комплекси, які на сьогодні працюють на в’їзді у м. Запоріжжя та м. Бердянськ. Також в області налічується 10 майданчиків, придатних для проведення габаритно-вагового контролю. Службою автомобільних доріг у Запорізькій області спільно з Управлінням патрульної поліції  визначено 60 місць відстою великовагових автомобілів.

Проте для цілодобового контролю за рухом вантажівок не вистачає фахівців управління Укртрансбезпеки, також не вистачає самих габаритно-вагових комплексів. Перевізники нехтують обмеженнями та пускають великогабаритний транспорт на дороги. Через високу температуру вантажівки просто розбивають вже збудовані чи відремонтовані дороги. Особливо це стосується курортного напрямку та району кар’єрів.

Голова облдержадміністрації Віталій Боговін закликав перевізників  до соціальної відповідальності. Також звернув увагу на необхідності налагодження взаємодії та посилення контролю з боку правоохоронних органів, аби не допустити того, щоб вантажівки руйнували автошляхи.

– Наша головна мета – не допустити руйнування доріг вантажним транспортом. Я звертаюсь до голів громад, райдержадміністрацій та міських голів. Це ваші дороги! Поки прошу, візьміть під особистий контроль, за необхідності, залучайте поліцію та активістів, не дайте руйнувати те, що ми будуємо! Збережіть дороги! Зі свого боку ми зробимо все можливе, щоб посилити контроль за пересуванням вантажівок та забезпечити ремонт та будівництво нових площадок для здійснення габаритно-вагового контролю, – наголосив, підбиваючи підсумки наради, Віталій Боговін.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю