Мікрогранти. Все, що цікавить потенційних отримувачів

Мікрогрант на розвиток власного бізнесу в умовах воєнного стану може отримати:

  • діючий суб’єкт мікропідприємництва (фізична особа-підприємець або юридична особа),
  • а також особа, яка має намір розпочати підприємницьку діяльність.

Заяву на отримання мікрогранту може подати:

  • громадянин України або юридична особа, засновниками якої є тільки фізичні особи —громадяни України, які станом на дату подання заяви фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України (Автономна Республіка Крим та м. Севастополь) або на територіях, які включені до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Мікрогранти надаються в сумі:

від 50 тис. грн до 150 тис. грн. – за умови створення одного робочого місця;

від 50 тис. грн до 250 тис. грн. – за умови створення двох робочих місць.

Заява на мікрогрант та бізнес-план подаються тільки через портал «Дія».

Кошти в межах мікрогранту надаватимуться у безготівковому вигляді на придбання:

  • обладнання, сировину та матеріали, необхідні для ведення господарської діяльності,
  • оплату оренди нежитлового приміщення (якщо така плата становить не більше 25% розміру мікрогранту).

Після перерахування коштів укладається договір, в якому обов’язковою умовою є створення робочих місць. У разі невиконання обов’язкової умови договору мікрогранту отримувач зобов’язаний повернути різницю між сумою отриманого мікрогранту та фактично сплаченими податками, зборами (обов’язковими платежами), єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Уповноважений банк (АТ «Ощадбанк») проводить перевірку ділової репутації. Рішення щодо надання мікрогранту приймає Державний центр зайнятості після оцінки бізнес плану. Також Державний центр зайнятості надає менторську допомогу.

Якщо у Вас виникають питання, звертайтесь до «Сontact -центру» Запорізького обласного центру зайнятості за тел.0 800 33 67 28 або до телеграм каналу Підтримка ДСЗ Запоріжжя https://t.me/Pidtrumka_DCZ_Zaporizhzhia