МОЗ: ВЖИВАЮТЬСЯ КОМПЛЕКСНІ ЗАХОДИ ДЛЯ СТРИМУВАННЯ КОРОНАВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ В УКРАЇНІ

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України,  на 31 січня 2020 року у світі зареєстровано 9 776 підтверджених лабораторно випадків коронавірусної інфекції 2019, 213 з них — смертельні. Наразі в Україні жодного підтвердженого лабораторно випадку нової коронавірусної інфекції не зареєстровано.

У четвер, 30 січня, Генеральний директор ВООЗ скликав Комітет з надзвичайних ситуацій у сфері громадського здоров’я для перегляду оцінки ризику поширення нової коронавірусної інфекції. За результатами засідання Генеральний директор ВООЗ прийняв рішення про визнання ситуації з поширенням нової коронавірусної інфекції надзвичайною подією у сфері громадського здоров’я, що має міжнародне значення.

Всім країнам рекомендовано переглянути, вдосконалити та протестувати свої плани готовності, перевірити наявні запаси, ресурси й оцінити їх. Для країн, у яких не зафіксовано випадків нової короновірусної інфекції, Комітет ВООЗ не рекомендував вводити жодних обмежень на поїздки чи торгівлю з Китаєм та іншими країнами, в яких зафіксовано випадки нової короновірусної інфекції. У той же час, Комітет наголосив, що всі країни повинні бути готові до стримування, включаючи активне спостереження, раннє виявлення, ізоляцію та ведення випадку, відстеження контактів та запобігання подальшому поширенню 2019-nCoV  і обмінюватися відповідною інформацією з ВООЗ.

Як зазначили у Міністерстві охорони здоров’я, Україна вживає комплексні заходи для стримування вірусу 2019-nCoV.

− На сьогодні вже розроблені маршрути пацієнтів для кожної області при підозрі випадку нового коронавіруса, перевірено наявність усіх медичних засобів для лікування та налагоджена система епідемічних оповіщень, − повідомив заступник міністра Дмитро Коваль.

Для профілактики нової коронавірусної інфекції варто дотримуватися стандартних рекомендацій:

1. часто мийте руки або обробляйте їх дезінфекторами;
2. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою;
3. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
4. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель або утруднене дихання, зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей;
5. відвідуючи живі ринки, де фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
6. не споживайте сирі чи недостатньо термічно оброблені продукти тваринного походження. З сирим м’ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

МОЗ України закликає користуватися виключно офіційними джерела інформації:

За матеріалами Міністерства охорони здоров’я

https://www.zoda.gov.ua/news/