Кому із Запорізьких працівників було легше знайти роботу під час карантину

Коронакриза та всі карантинні заходи, направлені на збереження нашого з Вами здоров’я,  стали серйозним викликом для економічної ситуації взагалі та, зокрема,  сфери зайнятості. Кількість безробітних суттєво збільшилась, у той же час відбулось зменшення попиту роботодавців на працівників. Це підвищило конкуренцію за робочі місця. Ситуація кожен день змінюється, і ми очікуємо із послабленням карантину на покращення ринку праці. Станом на 26 травня 2020 року на одне вільне робоче місце по Запорізькій області претендувало 19 безробітних осіб, а у м. Запоріжжі – 13 безробітних.

За період карантину ( з 12 березня по 25 травня) роботодавцями до служби зайнятості надано 8053 вакансії, що на 47% менше, ніж за відповідний період минулого року.

За видами економічної діяльності структура вакансій виглядає так:

42,1% – у сільському, лісовому та рибному господарстві;

12,3% – у переробній промисловості;

11,7% – у сфері торгівлі;

4,2% – у сфері транспорту та кур’єрської діяльності

4,1% – у сфері охорони здоров’я

4,1% – у сфері освіти.

Станом на 26 травня 2020 року кількість безробітних становила майже 25,7 тис. осіб (на 9,9 тисяч, або на 63% більше, ніж на цю ж дату минулого року). Зростання обсягів реєстрації безробітних в Запорізькій області за період карантину відбулось  у 2 рази.

Значну частку безробітних (21,4%) можна віднести до категорій осіб, які стикаються з більшими труднощами під час пошуку роботи. З них  11,4% (3,7 тис.) становили особи, яким залишилося 10 і менше років до пенсії, 4,4% (1,4 тис.) – особи з інвалідністю, 1,9% (0,6 тис.) – учасники військових дій. Ці категорії користуються додатковими гарантіями в сприянні працевлаштуванню.

«Незважаючи на ускладнення ситуації на ринку праці,  служба зайнятості докладає максимум зусиль для забезпечення населення роботою. За період карантину вже працевлаштовано 4,2 тис. безробітних», – запевняє директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

За направленням служби зайнятості громадяни були працевлаштовані у таких галузях економічної діяльності:

64,2% – у  сільському господарстві;

7,5% – у переробній промисловості;

6,9% – у сфері торгівлі;

2,8% – у державному  секторі;

2,4% – тимчасове розміщення й організація харчування;

2,3% – у сфері транспорту та кур’єрської діяльності;

1,9% – у будівництві.

На  сьогоднішній  день існує попит на: підсобних робітників, водіїв, кухарів, електромонтерів, продавців продовольчих та непродовольчих товарів, бухгалтерів, електрогазозварників.

 

 

 

Додаткову інформацію можна отримати у Оріхівській районній філії Запорізького обласного центру зайнятості 06141-4-46-44