КАР’ЄРНИЙ РАДНИК ДОПОМАГАЄ БЕЗРОБІТНИМ ЗАПОЧАТКУВАТИ ВЛАСНУ СПРАВУ

За повідомленням Запорізького обласного центру зайнятості,  запроваджено послугу «Кар’єрний радник» для надання допомоги безробітним у започаткуванні власної справи. З її допомогою надається організаційна, правова та фінансова підтримка, а також організовується навчання основам підприємницької діяльності.

Таким чином Державна служба зайнятості допомагає охочим безробітним громадянам у започаткуванні власної справи. Зокрема, безробітним, які не можуть бути працевлаштовані у зв’язку з відсутністю на ринку праці відповідної роботи, допомога по безробіттю може виплачуватися одноразово для організації підприємницької діяльності.

Так, протягом 2019 року центрами зайнятості здійснено одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності 121 громадянину, який зареєструвався як суб’єкт підприємницької діяльності у сфері торгівлі, сільського господарства, надання побутових послуг населенню тощо. Із загальної чисельності осіб, які отримали одноразову  допомогу по безробіттю, 43 жінки, двоє осіб з інвалідністю, 43 – молодь у віці до 35 років.

За словами фахівців обласного центру зайнятості, одержавши матеріальне забезпечення для організації власної справи, колишні клієнти служби зайнятості звертаються за подальшими консультаціями. Надалі підприємці-початківці співпрацюють зі службою вже як партнери по підбору працівників у свій бізнес.

Аналіз напрямів підприємницької діяльності колишніх безробітних свідчить, що серед основних видів діяльності підприємців-початківців — сфери сільського господарства, надання побутових послуг населенню, вантажного перевезення та торгівлі. Зокрема, в цьому році було відкрито салон-перукарню та салон краси, відкрито туристичне агентство, організовано діяльність у сфері права, бухгалтерського обліку й аудиту, виробництва меблів для офісів і підприємств торгівлі, відкрила свої двері хлібопекарня.

У Запорізькому обласному центрі зайнятості наголошують: для тих, хто планує розпочати власний бізнес, прикладом можуть бути успішні люди, які за направленням служби зайнятості вже пройшли навчання підприємницькій діяльності, обрали бізнес-ідею, захистили бізнес-план та одержали одноразову  допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Практика показує, що можна з невеликими коштами створити продукт, який користується попитом, надавати унікальні або просто необхідні послуги і стати успішним. А кар’єрний радник завжди готовий допомогти як на початку створення власного бізнесу, так і на всіх етапах його впровадження.

За матеріалами Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю