Звіт про роботу ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Комишуваської селищної ради

Звіт
про роботу ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області у І півріччі 2018 року
Рада опіки та піклування при виконавчому комітеті Комишуваської селищної ради працює у складі 11 чоловік (рішення № 11 від 14.07.2017 «Про внесення змін до рішення сесії від 10.01.2017 року № 16 «Про затвердження Положення ради опіки та піклування Комишуваської селищної ради Оріхівського району Запорізької області»).
Рада виконує дорадчі функції, виконавчого комітету селищної ради, в своїй роботі керується Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про охорону дитинства», Цивільним кодексом України, Правилами опіки та піклування, затверджених спільним наказом державного комітету у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 № 34/166/131/88, Положенням ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Комишуваської селищної ради.
Одним із головних напрямків діяльності ради опіки та піклування селищної ради є реалізація державної політики щодо захисту прав дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей – сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, повнолітніх недієздатних осіб.
На обліку Ради перебувають у 2018 році:
діти під опікою – 19 чол;
багатодітні сім’ї – 118 родин;
діти з обмеженими можливостями – 52;
молоді особи з обмеженими можливостями – 59;
повнолітні недієздатні особи – 24.
Всі категорії перебувають під постійним наглядом соціальних працівників, членів ради опіки, які періодично відвідують їх за місцем проживання з метою обстеження житлово-побутових умов проживання та щодо перевірки цільового використання коштів державної допомоги. У разі необхідності таким родинам надається допомога із залученням медичних працівників, працівників районної служби у справах дітей, Оріхівського УСЗН.
Відповідно до графіка організаційної роботи рада опіки та піклування проводить свої засідання раз на місяць або по мірі надходження питань.
За період з січня по липень 2018 року було проведено 21 засідання, на яких було розглянуто питання:
– про доцільність позбавлення батьківських прав – 5;
– про винесення попередження щодо необхідності належного виконання батьківських обов’язків – 5;
– про доцільність влаштування дитини, на повне державне забезпечення до КУ «Запорізький обласний спеціалізований будинок дитини «Сонечко» Запорізької обласної ради – 1;
– про доцільність визначення місця проживання дитини з батьком/матір’ю – 2;
– про звільнення від сплати за харчування дитини у Комишуваському НВК «Джерело» – 1;
– доцільність тимчасового влаштування до комунального закладу «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради – 3;
– про надання кандидатури опікуна над житлом – 1;
– про доцільність повернення дитини у родину з КЗ «Оріхівський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Запорізької обласної ради – 1.
– про надання дозволу на обстеження та лікування малолітньої дитини, у Обласній клінічній психіатричній дитячій лікарні – 1;
– про недоцільність поновлення батьківських прав – 1.
Відповідно до ЗУ «Про місцеве самоврядування України» виконавчий комітет Комишуваської селищної ради на засіданнях затверджує висновки ради опіки та піклування, як дорадчого органу.
Діяльність ради опіки та піклування ґрунтується на взаємодії із суб’єктами соціальної роботи (службою у справах дітей Оріхівської РДА, Оріхівським УСЗН, відділами охорони здоров’я, внутрішніх справ, освіти).