Запорізька область посідає третє місце за втіленням у життя реформи децентралізації

ГоловаКомишуваської селищної ради Юрій Карапетян  взяв участь у міжрегіональній конференції «Децентралізація в дії: місце району в новій системі адміністративно-територіального устрою України», що відбувається в м. Мелітополь. В заході взяв участь  голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України Сергій Шаршов, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини в Донецьку Вольфґанґ Мьоссінґер та координатор з правових питань Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України, директор громадської організації  «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак. Конференція організована Центром розвитку місцевого самоврядування для голів районних державних адміністрацій, районних рад, ОТГ, мерів міст обласного значення та голів місцевих рад ще не об’єднаних територіальних громад.

У вітальному слові Костянтин Бриль звернув увагу присутніх на те, що Запорізький регіон є одним із лідерів упровадження реформи децентралізації. В щомісячному моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, що здійснюється Мінрегіоном, область посідає 3 почесне місце.

– Уже четвертий рік в Україні впроваджується реформа децентралізації, яка передбачає послідовне й глибоке реформування системи публічної влади. Децентралізація була проголошена Президентом України Петром Порошенком, і ми бачимо, що вона реально діє. Ефективність реформ можна оцінити, зважаючи, наскільки активно здійснюється процес добровільного об’єднання територіальних громад, упроваджуються секторальні реформи – в освіті, медицині, системі надання адмінпослуг, земельних відносинах, дорожній інфраструктурі, сфері планування територій. Проте, здійснюючи кожен наш наступний крок, маємо пам’ятати, що основною метою реформи є поліпшення якості життя людей. Висловлюю  вдячність усім експертам, які відгукнулися на наше запрошення до участі у заході, особливо хочу подякувати Мінрегіону в особі Сергія Шаршова та Центральному офісу реформ при Мінрегіоні в особі визнаного експерта з питань децентралізації Юрія Ганущака, нашим гостям із Дніпропетровської, Луганської, Донецької, Сумської та Миколаївської областей. Сподіваюсь, що конференція послужить майданчиком для обміну досвідом, сприятиме подальшій співпраці між різними ланками місцевої та виконавчої влади, налагодженню зв’язків між різними областями, – зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як доповнила керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, відповідно до перспективного плану формування територіальних громад Запорізької області було запроектовано створення 67 спроможних територіальних громад, а це 97,3% території області, оскільки до плану не ввійшли п’ять  міст обласного значення. Нині в Запорізькому регіоні створено 48 об’єднаних територіальних громад, у які об’єдналися 172 місцеві ради. Це 57,5% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи.

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль додав, що внаслідок об’єднання територіальних громад значна кількість функцій, які виконувалися райдержадміністраціями та райрадами, переходять до новостворених об’єднаних територіальних громад. У результаті можливе виникнення дублювання владних повноважень. Тож облдержадміністрація звернулася до Кабінету Міністрів з пропозицією щодо перерозподілу штатних одиниць райдержадміністрацій. І Уряд пішов назустріч, своєю постановою від 13 червня збільшивши граничну чисельність облдержадміністрації на 75 штатних одиниць за рахунок райдержадміністрацій області. Таке рішення, крім іншого, обумовлено передачею, відповідно до законодавчих змін, до сфери управління облдержадміністрації 5 тисяч 289 км автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

У рамках конференції її учасники заслухали доповіді генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України Сергія Шаршова. Посадовець поінформував  про досягнення чотирьох років реформи місцевого самоврядування у регіональному вимірі. За його словами, впродовж попередніх років було прийнято близько 30 законів щодо передачі влади на місця. Крім цього, частка місцевих бюджетів (з трансфертами) у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року складе 51,5%. Про це говорили всі Президенти України, але тільки Петро Порошенко зробив так, аби більшість державних грошей була в об’єднаних громадах.

Координатор з правових питань Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України, директор громадської організації  «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак повідомив, що в Україні вже створено близько половини об’єднаних громад і близько 50% територій по площі також охоплено об’єднанням. Саме Запорізька область є унікальною, адже тільки тут у кожному з районів створено ОТГ. Тож Юрій Ганущак висловив сподівання, що Запорізький край стане першим у державі в питанні децентралізації. Він зауважив, що наступним непростим кроком буде формування реальної системи влади, а також зробив доповідь на тему: чи будуть кардинальні зміни в адміністративно-територіальному устрою та місця району в системі АТУ.

З доповідями також виступили: директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун; доктор економічних наук, професор кафедри економіки Сумського національного аграрного університету Вікторія Медвідь;  експерт з децентралізації Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Аскад Ашурбеков та голова Комиш-Зорянської об’єднаної територіальної громади, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад у Запорізькій області Ігор Гнатуша.

Останнім етапом міжрегіональної конференції стала дискусійна панель та підбиття підсумків.

 

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА