ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ ДОЛУЧИЛАСЬ ДО ДРУГОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПЛАНУ ДІЙ «ЖІНКИ, МИР, БЕЗПЕКА»

Заступниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва  в онлайн режимі взяла  участь у круглому столі з нагоди 20-ї річниці прийняття Резолюції Ради Безпеки ООН « Жінки, мир, безпека», організованим Міністерством соціальної політики. Привітала учасників та учасниць заходу заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук.

До 20-ї річниці прийняття Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в Україні прийнято другий Національний план дій з виконання Резолюції.

28 жовтня 2020 року Уряд України прийняв рішення про затвердження Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»  на період до 2025 року, розроблений Мінсоцполітики у тісній співпраці з центральними та місцевими органами виконавчої влади, міжнародними партнерами та 18 громадськими організаціями.

Це другий план, за яким працюватиме Україна наступні 5 років. З моменту прийняття першого Національного плану у лютому 2016 року, коли Україна стала першою країною в світі, де документ було прийнято в умовах збройного конфлікту, він набув нової якості, орієнтованої на результат, консолідував зусилля 56-ти органів державної влади на національному та місцевому рівнях, органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, сфокусувавши увагу на 17-ти основних цільових групах жінок і чоловіків.

Документ включає конкретні кроки, покликані створити умови для забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у подоланні конфліктів, встановленні миру, процесах відновлення, протидії безпековим викликам, системній протидії насильству за ознакою статі та насильству, пов’язаному з конфліктом.

Основним інтегрованим показником, який буде свідчити про успішність документу в цілому, є місце України в Індексі ООН із становища жінок, миру і безпеки. На сьогодні Україна посідає 105 місце із 167 країн світу.

 

Визначено 5 стратегічних цілей:

 

  1. Жінки і чоловіки беруть рівноправну участь у прийнятті рішень щодо запобігання конфліктам, розв’язання конфліктів, постконфліктного відновлення на всіх рівнях та в усіх сферах, зокрема, в секторі безпеки і оборони.
  2. Створено гендерно чутливу систему ідентифікації безпекових викликів, запобігання цим викликам, реагування на них.

 

  1. Процес постконфліктного відновлення, розбудови та впровадження системи перехідного правосуддя відбувається за принципами забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

 

  1. Держава забезпечує захист від насильства за ознакою статі, сексуального насильства (в умовах збройного конфлікту та в мирний час).

 

  1. Виконавці Національного плану мають розвинену інституційну спроможність ефективно впроваджувати порядок денний «Жінки, мир, безпека» відповідно до міжнародних стандартів.

 

Учасники круглого столу також обговорили подальші кроки Уряду України в імплементації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

 

Під час реалізації першого Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в області створена та діє Коаліція 1325, до складу якої входять громадські діячі, експертка ООН Жінки, голова гендерного освітнього центра, створеного при ЗНУ, представниці Департаменту соціального захисту населення облдержадиіністрації тощо.

З травня 2016 року в області реалізується обласний план дій «Жінки. Мир. Безпека».

У рамках виконання обласного плану дій та з метою підвищення рівня безпеки громади шляхом посилення мобілізації, участі жінок у впровадженні порядку денного «Жінки, мир та безпека»  реалізовано ряд проєктів Жіночими громадськими організаціями згідно з положеннями Резолюції Ради безпеки ООН 1325.

За результатами реалізації цих проєктів проведено низку навчань для відповідальних за цей напрямок роботи посадовців із підвищення рівня знань та навичок  в сфері локалізації Національного плану дій 1325.

На рівні громад в рамках співпраці з ООН Жінки розроблено та впроваджуються 5 місцевих планів дій 1325: Комишуваська ОТГ, Комиш-Зорянська ОТГ, Біленьківська ОТГ, Гірсівська ОТГ, Остриківська ОТГ.

Запорізька бласть також ввзяла участь у регіональних консультаціях із підготовки нового (другого) плану дій 1325 у співпраці із ООН Жінки. До Міністерства соціальної політики були надані відповідні рекомендації.

– Пандемія та пов’язані з цим обмежувальні заходи призвели до зростання кількості випадків домашнього насильства, про що свідчить різке зростання викликів до національної лінії допомоги. COVID-19 загострив проблему гендерно – зумовленого насильства, про що свідчить статистика: за 3 квартал 2020 року по області зафіксовано 5154 звернення з приводу насильства, за аналогічний період минулого року – 1740 звернень. У 2020 році більше ніж в 2 рази збільшилась кількість таких звернень. Тож, комплексна робота із протидії гендерно-обумовленому насильству, викорінення гендерних стереотипів, формування ненасильницької поведінки серед населення, подальші кроки в імплементації Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 є вкрай необхідною.  Окремо хочу висловити слова вдячності структурі ООН Жінки в Україні та координатору проєктів ОБСЄ в Україні за плідну співпрацю з Запорізькою обласною державною адміністрацією по цих напрямах роботи, – зазначила Олена Теряєва.

Під час круглого столу на загальнодержавному рівні була відзначена доповідь представниці Комишуваської ОТГ Олени Філіппової. Вона працює директоркою дитячого садочку в Комишувасі та є мобілізаторкою громади в рамках проєкту «Просування прав людини та ґендерної рівності за допомогою мобілізації громад задля розширення можливостей». Проєкт впроваджується на території Запорізької області Українським жіночим фондом в рамках проєктів Структури ООН Жінки на сході України.

У своєму виступі Олена Філіппова зазначила, що з 2018 року активні мешканки Комишуваської громади в рамках проєкту ООН Жінки беруть участь у запровадженні на території громади методології мобілізації для розширення можливостей, які націлені на активне залучення членів громади до вирішення питань планування та розвитку, бюджетування та реалізації заходів з безпеки в громаді. З цією метою в громаді створено 3 групи самодопомоги, які об’єднують активних жінок  громади.

На виконання стратегічних цілей і завдань, пов’язаних з реалізацією політики гендерної рівності та порядку денного “Жінки.Мир.Безпека” в Комишуваській ОТГ був затверджений місцевий план дій 1325, створено координаційну раду з питань гендерної рівності та впровадження НПД 1325.

– Ми впроваджуємо грантові проєкти, вносимо зміни до програмних документів, щоб наповнити їх якісними дезагрегованими даними, зробити їх гендерно-чутливими та знайти рішення, як задовольняти потреби вразливих груп. Під час підготовки до стратегічних сесій з розробки проєкту нового Національного плану дій 1325 за підтримки структури ООН Жінки наші місцеві жінки із Запорізької області брали активну участь в консультаціях та опитуванні щодо основних потреб та пріоритетів жінок та чоловіків місцевого рівня для включення їх в новий план. Дуже важливо, щоб жінки брали участь у розробці планів та програм, а також приймали рішення, зокрема, щодо реалізації порядку денного «Жінки, мир, безпека», бо це забезпечить розвиток громади – міста , села, селища –  з урахуванням потреб різних верств жінок та чоловіків, хлопчиків та дівчат громади, – зазначила Олена Філіппова.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю