Запоріжці сплатили 7 мільярдів гривень податку на доходи фізосіб

З початку року роботодавці і мешканці регіону спрямували до бюджетів усіх рівнів 7 мільярдів 609 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб (без даних великих платників, зареєстрованих у Східному управлінні Офісу ВПП ДПС). Минулорічний рівень сплати перевищено на 560 мільйонів 640 тисяч або на 8 відсотків.

Коментуючи надходження, начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов повідомив, що із загальної суми 1,9 мільярда надійшло до державного бюджету, що на 140 мільйонів більше, ніж торік. До місцевих бюджетів направлено 5,7 мільярда, зростання до показника 11 місяців 2019 року склало 420 мільйонів.

Так, до міської скарбниці м. Запоріжжя перераховано 2 мільярди 400 мільйонів, від платників м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів бюджети громад отримали 826,6 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 595,4 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 438 мільйонів, Василівського та Михайлівського районів – 356,5 мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 284 мільйони, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 187 мільйонів тощо.

Основними видами доходів, з яких забезпечені надходження ПДФО, є заробітна плата (85 відсотків), грошове забезпечення військовослужбовців (6 відсотків), прибутки від паїв, дивідендів (6 відсотків).

Усього станом на початок грудня у Запорізькій області нараховується 74,4 тисячі платників податку на доходи фізосіб, з яких 55,6 тисячі – це фізичні особи, 18,8 тисячі – суб’єкти господарювання-юридичні особи.

 

 

 

 

Підтримка запорізького підприємництва в умовах карантинних обмежень: напружений діалог представників бізнес-спільноти і органів влади

 

У Запоріжжі розпочала діяльність робоча група з питань підтримки бізнесу. У обговоренні найбільш актуальних питань взяли участь представники всіх профільних громадських об’єднань, підприємці регіону, а також директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Запорізької облдержадміністрації Оксана Матвіїшина, заступник начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, в. о. начальника управління податкового аудиту ГУ ДПС області Дмитро Шепель, керівники інших державних органів влади та представники  депутатського корпусу.

Сторони розглянули проблемні питання запорізьких компаній і підприємців, передусім, їх діяльності під час карантину та обмежувальних заходів.

Руслан Рачинський довів до присутніх основні законодавчі новації, які були прийняті для підтримки суб’єктів господарювання. Зокрема, це надання одноразової допомоги підприємцям та компенсації роботодавцям, звільнення платників спрощеної системи оподаткування першої групи від сплати єдиного податку і єдиного внеску, а також списання та відстрочення податкового боргу та списання недоїмки.

Учасники наголосили на конкретних питаннях суб’єктів господарювання у різних сферах, у тому числі, про найгостріші проблеми готельного бізнесу, громадського харчування, сільського господарства, будівництва та інших.

За результатами відкритого діалогу з представниками бізнесу були окреслені першочергові пропозиції щодо змін законодавства, зокрема, на період локдауну нараховувати єдиний внесок тільки за фактично відпрацьований час; для ФОП, які припинили діяльність та не отримували доходи, списувати недоїмку з ЄВ автоматично без подання заяви; переглянути підхід до вибору КВЕДів, на які поширюється державна допомога у зв’язку з посиленням карантинних заходів, а також активізувати боротьбу зі стихійною торгівлею. Усі пропозиції будуть направлені до органів центральної влади для подальшої їх реалізації.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області

 

 

 

Комунікаційна онлайн-платформа про податки: що чекає запорізький бізнес у 2021 році

 

У Запоріжжі відбулася чергова онлайн-зустріч керівництва податкової служби регіону із запорізькою бізнес спільнотою. У відеоконференції взяли участь представники малого і середнього підприємництва, президент ЗОСППР “Потенціал” Олександр Головко, начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, заступник начальника Руслан Рачинський та в. о. начальника управління податкового аудиту Дмитро Шепель.

Розпочинаючи спілкування, очільник регіональної ДПС акцентував увагу на останніх новаціях податкового законодавства. Роман Афонов підкреслив, що, враховуючи значну кількість змін, наразі фахівці служби проводять активну інформаційну роботу серед платників.

Основна частина обговорення була присвячена нововведенням, які запроваджуються Законами України від 1 грудня 2020 року № 1017-ІХ та від 4 грудня №1072-ІХ.

У форматі запитання-відповіді підприємці отримали фахові роз’яснення щодо особливостей ведення первинної документації, списання і відстрочення податкового боргу, звільнення підприємців спрощеної системи І групи від сплати єдиного внеску і єдиного податку, відтермінування обов’язкового застосування РРО, скасування деяких штрафних санкцій у сфері обігу готівки, ліцензування роздрібного продажу підакцизних товарів, оподаткування земельних ділянок та нерухомості. Також присутніх цікавили питання роботи ФОПів на ринках комунальної форми власності, протидії нелегальній торгівлі та відповідальності за діяльність без реєстрації підприємницької діяльності та дозвільних документів.

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області