До 1 жовтня необхідно подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

До 1 жовтня 2021 року платники податків, які в 2020 році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подати звіт про контрольовані операції.

Разом із тим, звертаємо особливу увагу платників, що згідно оновленої статті 39 Податкового кодексу України в 2021 році вперше разом із звітом про контрольовані операції подається Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Звіт про контрольовані операції та Повідомлення подається центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”.

Форма та Порядок складання Повідомлення затверджені Наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2020 року №839 та передбачають подання Повідомлення всіма платниками, які здійснювали контрольовані операції, в тому числі тими з них, які не входять до міжнародної групи компаній.

Зокрема, формою Повідомлення передбачено графу 6 «Код повідомлення щодо належності до міжнародної груп компаній» заголовної частини Повідомлення, в якій проставляється один з двох кодів, що повідомляють про статус платника податків, який подає Повідомлення, щодо його належності до міжнародної групи компаній:

UNC101 – платник податків, який здійснив операції, що визнаються контрольованими відповідно до вимог пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, входить до складу МГК у її визначенні, наведеному у підпункті 14.1.113 3 пункту 14.1.113 статті 14 Кодексу;

UNC102 – платник податків, який здійснив операції, що визнаються контрольованими відповідно до вимог пункту 39.2 статті 39 Кодексу, не входить до складу МГК у її визначенні, наведеному у підпункті 14.1.113 3 пункту 14.1.113 статті 14 Кодексу.

У разі зазначення коду “UNC102” графи 7.1 – 11 та розділи I, II основної частини Повідомлення не заповнюються, а у графі 12, за потреби, можуть бути надані додаткові пояснення щодо непоширення на нього визначення “учасник міжнародної групи компаній”.

Відповідальність за неподання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній передбачена пунктом 120.3 статті 120 Кодексу у вигляді штрафу, що становить 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.