До уваги аграріїв та пасічників!

Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів та агрохімікатів на людину і навколишнє середовище сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватися правил техніки безпеки при роботі з ними.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про бджільництво» з метою недопущення загибелі бджіл суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через ЗМІ попередити про це органи місцевого самоврядування, населення та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблювальних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Оскільки господарства сповіщають населення про місце і час обробки пестицидами через сільську раду, то власники пасік повинні зареєструватися в сільській раді, на території якої вона знаходиться.

Робота з пестицидами повинна проводитися в вечорі (18-20 годин) при мінімальних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіку потрібно вивезти не менше ніж на 5 км від оброблювальних ділянок або ізолювати їх на 5 діб.

Обприскування усіх медоносних культур потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння (в ранні та вечірні години). Обробки інсектицидами а садах, на ріпаках та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводиться.

Працівники, які працюють з хімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на таку роботу.

Щоб покращити спілкування аграріїв з пасічниками з’явилася нова система оповіщення: Grand Expert (www.grand.expert).

Нагадаємо, 28 квітня 2018 року о 10.00 годині в приміщенні КЗ «Територіальний будинок культури» Комишуваської селищної ради, відбудуться збори пасічників та аграріїв з вищезгаданої проблематики.