Очільник громади взяв участь у заході присвяченому Дню об’єднаних територіальних громад

День об’єднаних територіальних громад  відбувся в стінах Запорізької облдержадміністрації. У вже традиційному заході взяв участь голова Комишуваської селищної ради Юрій Карапетян.

Відкрила захід керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

− Перш за все, хочу відзначити, що процес освоєння субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад триває. Загальна сума інфраструктурної субвенції у 2019 році складає 132 млн 793 тис. 500 грн. На сьогодні Міністерством регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства погоджено 135 проєктних заявок із поданих 142. Громади Запорізької області вже отримали з державного бюджету 59 млн 20 тис. грн коштів субвенції на розвиток інфраструктури, що складає 44,44% від загальної суми субвенції. Ми маємо пам’ятати, що наше з вами першочергове завдання зробити життя у громаді комфортним, безпечним та захищеним, − відзначила у вступному слові Зінаїда Бойко.

Учасники заходу обговорили актуальні для громад питання у сферах освіти, соціального захисту населення та земельних відносин. Зокрема, велася мова про наступне: про використання субвенцій на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти; роз’яснення принципу «гроші ходять за дитиною» та старт монетизації пільг у громаді з 1 жовтня 2019 року у готівковій та безготівковій формі; про порядок продовження та поновлення договорів оренди та практичний порядок проведення розпаювання земель на підставі державного акту на право постійного користування землею для ведення селянського (фермерського) господарства; про державну підтримку галузі тваринництва, про ключові показники ефективності при прийнятті рішень щодо фінансування ОТГ та муніципалітетів тощо.

Також під час заходу було анонсовано проведення конгресу громад. Це буде перший регіональний конгрес представників органів місцевого самоврядування. В рамках проведення конгресу буде проведений інвестиційний форум в новому форматі. Головною метою конгресу є соціально-економічний розвиток Запорізького регіону.

На сьогодні у Запорізькій області створено 55 об’єднаних територіальних громад, а це 70 відсотків всієї території. Регіон займає третє місце серед всеукраїнського рейтингу щодо реформи децентралізації.