День державного герба України

19 лютого  1992 року Верховна Рада України затвердила Малий Державний Герб України −  один із трьох офіційних символів нашої держави, а у 1996 році його статус був закріплений і в Конституції.

У постанові парламенту сказано: «Зображення  Державного  Герба  України  поміщається    на печатках органів державної влади і державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ  із  обов’язковим  додержанням  пропорцій зображення герба».

Нагадаємо, що його витоки сягають сивої давнини: тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. З історичних джерел також відомо, що і посли князя Ігоря під час укладення договорів ставили печатки з тризубом. На монетах часів  Володимира Святославовича з одного боку карбували його портрет, а з іншого − тризуб. За правління Ярослава Мудрого на монетах карбувалося зображення святого Георгія та тризуба на звороті.

З проголошенням Української Народної Республіки його затвердили державним гербом України, цим самим підкресливши  спадкоємність з попередніми періодами української історії. Але остаточно тризуб утвердився як державний символ українців лише після здобуття Україною незалежності у 1991 році.  Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Цінуймо своє та шануймо наші символи!

Нехай це свято згуртує нас та сповнить гордістю за власну державу, зміцнить прагнення до єднання та порозуміння. Будьмо гідні нашої історії. Адже сьогодні ми відповідальні за майбутнє наших нащадків!