В ОБЛАСТІ ВВОДЯТЬСЯ ДОДАТКОВІ ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ

Під керівництвом голови облдержадміністрації Віталія Туринка відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області. Учасники засідання обговорили додаткові протиепідемічні заходи на території Запорізької області у зв’язку із поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19.

Директорка Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Клименко нагадала, що від зараження може врятувати лише свідома ізоляція. Карантин – це не час відпочинку у парках, карантин – це необхідність для захисту громадян. Всім особам, що  приїжджають з-за кордону, необхідно 14 днів бути вдома на самоізоляції.

Після обговорення питання головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, міським, сільським та селищним головам громад Запорізької області необхідно забезпечити:

 визначення та маркування меж територій карантину шляхом встановлення інформаційних знаків, табличок про введення особливого режиму та проведення протиепідемічних заходів;

проведення дезінфекційних заходів у жилих, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та інших приміщеннях, будівлях і спорудах, щоденної дезінфекції проїжджої частини доріг, тротуарів, прибудинкових та інших територій населених пунктів;

надання допомоги особам з інвалідністю, особам похилого віку та іншим малозахищеним верствам населення щодо отримання ними пенсій, оплати комунальних послуг, доставки продуктів харчування та предметів першої необхідності з метою зниження ризику їх зараження із залученням працівників соціальних служб, громадських та волонтерських організацій.

Крім цього, необхідно забезпечити доведення до населення рекомендацій щодо обмеження пересування громадян на власному автомобільному транспорті між населеними пунктами, районами та регіонами України.

Спільно з Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації забезпечити проведення верифікації спроможності надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу СОVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, всіма закладами охорони здоров’я відповідно до схем їх перспективного перепрофілювання у разі масового надходження хворих на гостру респіраторну хворобу; переведення всіх закладів охорони здоров’я на суворий протиепідемічний режим, створення мобільних медичних бригад з метою активного виявлення і надання допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу СОVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Також необхідно організувати пропуск осіб, які залишають територію області або в’їжджають у неї за умови проведення медичного огляду з безконтактною термометрією і заповнення медико-санітарної декларації та направлення на обстеження осіб з підозрою на гострі респіраторні захворювання.

  • Не наражайте на небезпеку себе чи своїх близьких, дотримуйтесь введених обмежень. Від поведінки кожного з нас залежить епідситуація в області. Під час карантину не треба збиратися великою компанією на острові Хортиця чи у парках на шашликах, також ніяких масових прогулянок чи їжі на вулиці, нам всім необхідно дотримуватися правил, – відзначив, підбиваючи підсумки, Віталій Туринок.

Нагадаємо, з будь-яких питань можна звертатись на цілодобову гарячу лінію за номером:

0-800-503-508.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

https://www.zoda.gov.ua/news/