В Запорізькому обласному центрі зайнятості за «круглим столом» обговорили проблеми працевлаштування людей з інвалідністю

Надання якісних соціальних послуг громадянам з інвалідністю, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці, визначено пріоритетним напрямом діяльності державної служби зайнятості, а саме: надання профорієнтаційних послуг, сприяння їх працевлаштуванню та професійному навчанню – завжди знаходяться в центрі уваги Запорізької обласної служби зайнятості.

З метою зміцнення співпраці між основними зацікавленими сторонами, залученими до процесу надання послуг з працевлаштування осіб з інвалідністю, 26 вересня 2018 року у Запорізькому обласному центрі зайнятості відбулось засідання «круглого столу» на тему «Проблеми працевлаштування осіб з інвалідністю, які у 2017-2018 роках закінчили навчання за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів, та можливі шляхи їх вирішення».

Про те, як працювати на результат, спільно вирішувати нагальні проблеми цієї категорії населення, спілкувалися представники Запорізької обласної служби зайнятості, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, департаменту та управління соціального захисту населення, громадських організацій осіб з інвалідністю, Запорізької обласної медико – соціальної експертної комісії, підприємств регіону.

«Кожній людині з інвалідністю, яка звертається за допомогою до центру зайнятості, забезпечується надання адресної допомоги щодо сприяння працевлаштуванню, враховуючи рівень медичної та трудової реабілітації, їх потреби та реальні можливості, а також попит на робочу силу,  – розповіла Тетяна Кошечко, заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості.

– У 2017-2018 роках 42 особи цієї категорії громадян, закінчили навчання за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів за спеціальностями: правознавство, економіка, філологія, мова та література, інженерія програмного забезпечення, економічна кібернетика. З них звернулися за сприянням у працевлаштуванні 16. Загальними зусиллями, з початку року за направленням служби зайнятості працевлаштовані 11 осіб з інвалідністю, які навчалися.

А взагалі, протягом січня – серпня поточного року на обліку в ЦЗ області перебували 2034 особи, які мають інвалідність. З початку року за направленням центру зайнятості були працевлаштовані 462 людини з інвалідністю, з них 427 мали статус безробітного. Допомогу по безробіттю отримували 1638 осіб з інвалідністю. Протягом цього періоду в базі даних служби зайнятості налічувалось 679 вакансій для інвалідів, на сьогодні їх кількість складає 158 одиниць.

Проходили професійне навчання 70 безробітних громадян з інвалідністю, 63 з них працевлаштувалися після закінчення навчання. В громадських та інших  роботах тимчасового характеру брали участь 191 особа. Профорієнтаційними послугами скористалися 2000 громадян з інвалідністю.

Людина тільки тоді вважає себе повноцінною, коли стверджується у своїй потребі людям, тобто соціалізується. Більшою мірою це відноситься до осіб з інвалідністю, оскільки людина, що отримала інвалідність, залишається наодинці з труднощами. Украй важливо, щоб у цей важкий для себе час вона знайшла підтримку як в державних законодавчих актах, що говорять про зайнятість осіб з  інвалідністю, так і у працевлаштуванні.

Учасниками визначене основне завдання в нашій роботі – розширення співпраці з метою забезпечення рівних можливостей для осіб з інвалідністю в навчанні та зайнятості.

 

Додаткову інформацію можна отримати у Оріхівській районній філії Запорізького обласного центру зайнятості 06141-4-46-44